ALVESTA 2023-7-21 KL. 13:00

Hårdrockaren som flyttade till landet

Av Thomas Edgren

TORNE. Det blev ”landet” för hårdrockaren Stefan Björnshög från Göteborg. Efter att ha växt upp och spelat hårdrock i storstan, valde han att flytta ut till den småländska idyllen i Torne.

Hårdrockaren som flyttade till landet
Stefan Björnshög är hårdrockaren som lämnade storstaden och flyttade till den småländska idyllen Torne. Foto: Thomas Edgren

- Min morfar växte upp i Torsås by så delar av min släkt härstammar från denna trakt sedan mer än 176 år tillbaka. Därför kändes det skönt att som kontrast till storstaden bosätta sig här, menar Stefan, som tycker att han smält bra in i det lilla samhället med sin familj.

Nu har Stefan, som i år fyller 63, för den skull inte lämnat hårdrocken bakom sig; hans band i Göteborg, Destiny som grundades 1982 är fortfarande aktiva efter alla år, och förra veckan uppträdde de vid en rockfestival i Risinge, öster om Växjö. De har också spelat på Muskelrock på Tyrolen.

Stefan har haft ett aktivt liv inom hårdrocken som basist, hängt på rockklubbar och spelat på fritidsgårdar och rockklubbar i Göteborgsområdet. Det har blivit åtta plattor och spelningar både i Sverige och i andra länder.

Vid sidan av det har Stefan jobbat som radiopratare i bland annat Z-radio, RIX FM och Radio Match. Han har hållit i Musikmagasinet på Öppna Kanalen där lokala band bjöds in till intervjuer och videovisningar, samt har You Tube-kanalen Fuzzbox.

Stefan vill nu slå ett slag för BG Bergendalska Gården i Växjö, som han tycker förtjänar fler konserter med mer etablerade band och större publik på sådana spelningar.
- Personalen har lagt ned ett fantastiskt bra jobb på de lokalerna med replokaler och en stor fin konsertlokal. Synd att fler kronobergare inte kommer de gånger det arrangeras spelningar. Det finns ju ingen liknande rockklubb i Växjö. Det kan bero på att det inte serveras alkohol, som på andra rockklubbar. Men kanske man kan ha spelningar lite tidigare på kvällen, så folk både kan se banden och sedan fortsätta på en pub efteråt, föreslår han.

Destiny är nu aktuella med ett nytt album; ”Global Warming”, som till 99 procent spelats in i Stefans egen studio. Han har skrivit musiken och sångaren texterna, men hela bandet har varit med och arrangerat låtarna. Plattan är en uppföljning till ”Climate Change”. Troligen blir den klar frampå senhösten.
-Men konkurrensen är stenhård när det gäller skivförsäljning; vi måste ju konkurrera med all musik som finns på sociala medier och YouTube. Och så är det viktigt att man som band kommer ut och spelar mycket live och sprider sitt namn.

I år och 2024 tänkte Destiny försöka få fler spelningar och då göra en kavalkad som en tidslinje med låtar från bandets 40 åriga historia.
- Jag ser fram emot att få fortsätta med hårdrocken många år till!
Live på Bergdalarock i Bergdala förra sommaren. Spelglädje på scenen, Foto: Jonny FribergDestiny har varit verksamt till och från under 40 års tid. Nu ska det firas med en ny CD och spelningar. Foto: Lasse Dahl