ALVESTA 2023-7-27 KL. 14:00

Går det att driva en lanthandel?

Av Thomas Edgren

LÖNASHULT. Går det att driva en lanthandel i modern tid? Frågan ställs till Pierre Ed som i våras tog över anrika Tommys lanthandel i Lönashult.- Ja, det känns mycket spännande även om jag fått jobba en hel del, kanske 65 timmar i veckan, menar han.

Går det att driva en lanthandel?
”Jag har lärt mig vad som säljs och inte säljs. Man måste vara lyhörd”, påpekar Pierre Ed, som driver ICA-butiken i Lönashult. Foto: Thomas Edgren

Tommy Georgsson drev Tommys Lanthandel, som är ICA-ansluten, under flera decennier. Sedan i våras är det Pierre Ed som är köpman här. Han hyr dock byggnaden av Tommy. På sikt är det tänkt att han skall kunna köpa loss lokalerna.
- Jag har märkt att vi har många trogna kunder i bygden som handlar här. Vi har ju ett bra upptagningsområde; från Vislanda, Grimslöv och ned mot Ryd.
- Jag försöker matcha Tommys tidigare prissättning och kunderna tycker att det är kul att jag som är så ung tagit över.

Går det att få plats med de varor som behövs i en sådan liten byggnad?
- Visst hade det behövts mer utrymme. Vi försöker att hålla ett så brett sortiment som det går. Jag har lärt mig vad som säljs och inte säljs. Jag försöker anpassa till sådana varor som efterfrågas. Man måste vara lyhörd mot kunderna, påpekar Pierre.

Vad är svårast?
- Det finns många utmaningar. Allt är ju nytt för mig sedan mars. Detta är ju både en hobby och ett jobb. Men det har varit en dröm för mig att stå på egna ben, så när detta blev till salu kände jag att det var en bra idé att passa på, säger Pierre, som tidigare var butikschef vid ICA Kvantum i Nybro. En ganska stor kontrast alltså, både vad gäller samhälle och butiksstorlek.
Idag är man fyra personer i butiken och nyligen beslöt Pierre att hålla öppet söndagar vilket det inte varit under många år.

Vad säljs bra just nu?
- Grillat går bra, liksom meloner. Drycker säljer också bra. Och så har vi lokalproducerade ägg från Gårdsby ägg och honung från familjen Stjärnkrans på Rubbatorp, det uppskattas. Och så är det viktigt att vi är ombud för både apotek och systembolag, DHL och Bring, liksom att vi har postboxar. Tack vare detta blir detta en samlingspunkt!

En av kunder vi möter i butiken är Ann Gustafsson, Hynnenäs.
- Butiken är superbra. Jag har handlat här i trettio år och köper alla vardagliga varor. Jag tycker att priserna är väl så bra som i andra butiker, menar hon.”Jag har handlat här i 30 år och är glad att butiken finns”, säger Ann Gustafsson Lindh, Hynnenäs. Foto: Thomas Edgren