ALVESTA 2024-3-25 KL. 13:59

Färgglad tradition lever vidare –Lions har påskpyntat i över 20 år

Av Josefin Petersson

Färgglad tradition lever vidare –Lions har påskpyntat i över 20 år
Här är gänget från Lions Club Alvesta som i år har pyntat de 70 påskbjörkar med lila och gula fjädrar som sålts. Foto: Nils Forsberg

ALVESTA. Tidigare i veckan pyntades Alvesta, Vislanda och Lönashult med påskbjörkar i lila och gult. Sedan över 20 år tillbaka har Lions Club Alvesta pyntat kommunen med påskbjörkar för att önska glad påsk och dessutom skänka pengar till välgörande ändamål. I år har de sålt 70 påskbjörkar som ger totalt närmare 30 000 kronor till Ukraina.
Påskbjörkarna säljs varje år i förväg, sedan ansvarar Lions club Alvesta för både pyntning, uppsättning och nedplockning. De lila och gula påskbjörkarna syns i år på flera håll i kommunen, både Alvesta, Vislanda och Lönashult. Sedan förra året skänks pengarna som samlas in genom försäljningen av påskbjörkarna till Ukraina. Precis som tidigare år har påskbjörkarna kostat 200 kronor, det dubblas sedan av Lions Club Alvesta, så totalt skänks det 400 per björk. I år har det sålts 70 björkar, vilket innebär närmare 30 000 kronor till Ukraina.
– Jag letade i arkivet efter hur länge vi har gjort detta och hittade en bild från den 19:e mars 2005, då hade vi verksamheten med vår loppis nere på KLS, på den bilden syns Göran Flood med en fjäder i munnen när han pyntar påskbjörkar. Så det är minst 20 år sedan vi började med detta, det var när vi slutade med försäljningen av julgranar som vi började med påskbjörkar i stället. Sedan dess har vi gjort det varje år, i år sätts det upp påskbjörkar i Alvesta, Vislanda och Lönashult. Vi har en förhoppning om att kunna utveckla det till flera ställen de kommande åren, det har blivit lättsålt nu när pengarna går till Ukraina, berättar Nils Forsberg, Lions Club Alvesta.

Nytt för i år är dessutom att Lions Club Alvesta vid firandet på Valborgsmässoafton kommer att överta utdelningen av musikstipendium som tidigare har delats ut av Nils Lindströms Stiftelse. Totalt kommer det precis som tidigare att delas ut fem stipendium till ungdomar mellan 13-18 år, stipendiaterna måste däremot söka stipendiet i förväg och är sedan med och uppträder under valborgsmässofirandet och får mottaga sitt stipendium.

Josefin Petersson


En av de första bilderna som är tagna under påskbjörkspyntande är från den 19:e mars 2005, på bild syns Göran Flood med en fjäder i munnen när han pyntar påskbjörkar. Foto: PrivatÅrets lila och gula påskbjörkar sitter bland anant utanför Ica Supermarket i Alvesta. Foto: Josefin Petersson