ALVESTA 2024-8-15 KL. 10:00

Familjen Eriksson lever drömmen i Härlöv

Av Josefin Petersson

Familjen Eriksson lever drömmen i Härlöv
Magnus Eriksson och Anna Eriksson jobbar sedan i mars heltid båda två med Härlövs Skafferi. Foto: Bengt Ericsson

HÄRLÖV. Precis intill sjön Furen i Härlöv ligger sedan sommaren 2021 familjeägda Härlövs Skafferi. De har både egen gårdsbutik, mat och fika. Det springer även får och lamm i hagen utanför, dessutom kan du se sjön Furen från sin bästa sida såhär års. Sedan i mars i år arbetar både Anna och Magnus Eriksson heltid med Härlövs Skafferi.
Härlövs Skafferi öppnade sommaren 2021, under hösten 2021 hade de öppet på helgerna eftersom både Anna Eriksson och hennes man Magnus Eriksson fortfarande hade heltidsjobb vid sidan om. I början av 2022 valde Anna att satsa på Härlövs Skafferi och tog tjänstledigt, i juni 2022 sade hon upp sig. De hade då öppet på helgerna under våren, onsdag till söndag under sommaren och på hösten fram till jul bara på helgerna. Anna jobbar sedan förra sommaren heltid med Härlövs Skafferi och numera även Magnus som sa upp sig från sitt tidigare heltidsjobb i mars i år.

Utöver att de har öppet mellan 11-16 onsdag till söndag, så tar de även emot bokningar från större sällskap utanför dessa tider. Exempelvis dop, konfirmationer, större fester, företagsmöten, afterwork och pensionärsföreningar. I sommar kommer de också att ha öppet en kväll i månaden med olika teman, antingen trubadur eller grillkväll.
För fyra år sedan tog de över Magnus föräldragård, barnen är den 14:e generationen som bor där nu. I samband med det bestämde de sig för att köpa får, de tyckte då att det skulle vara kul att veta vart köttet tog vägen och tankarna om en gårdsbutik väcktes. En bit från gården finns en gammal ladugård som de renoverade och behöll flera gamla detaljer så som bjälkarna i taket. Tankarna om gårdsbutik utvecklades till att det även blev en servering med mat och fika, samt även alkoholtillstånd.
– Ingen av oss hade erfarenhet av något liknande sedan tidigare, jag gillar att baka och Magnus att laga mat, så vi tänkte att vi provar på helgerna på hobbynivå, men det gick så himla bra. Numera arbetar vi båda två med Härlövs Skafferi på heltid, det känns fantastiskt att få göra det tillsammans. Det är ingen av oss som är utbildade kockar, utan det är enkel mat, som är hemlagad och fikat är hembakat. Våra pannbiffar med sås och potatis är extra uppskattade, vi har även alternativ för specialkost, vad det gäller både fika och mat, berättar Anna Eriksson.

I gårdsbutiken säljer de förutom det egna fårköttet bland annat, godis, sylt, honung, saft, ägg, olja, virkade dockor, pynt och lammskinn. Köttet som serveras är svenskt och laxen är från Vägga, det ska vara lokalt och genuint.
– Det finns ett stort intresse för sådana här saker på landet, att landsbygden blir levande. Vi har en 87-årig man som kör sin runda och kommer in och sätter sig med sin tidning, han läser aldrig den utan fikar och äter bara. Vi har så många trevliga stammisar och alla säger att det känns som att komma hem, vilket vi också vill, berättar Anna Eriksson.

De har ännu inte byggt ut något, men det börjar bli trångt när det är mer och mer folk som hittar ut. Samtidigt vill de inte tappa den hemtrevliga känslan, det finns så mycket fin mat och snabbmat redan, på Härlövs Skafferi lagas och bakas allt från grunden, det är deras grej.
– Om vi hade vetat från början hur mycket jobb det vara med både heltidsjobb, gård och skafferiet, så vet i rackarnas om vi hade gjort det. Det var många kvällar i början som vi frågade oss själva, varför gör vi det här, men nu är vi jättetacksamma, för hur det har gått och alla kunder som är så positiva och glada. Det är så många möten man inte hade fått om vi inte hade öppnat Härlövs Skafferi. Att vi sedan får jobba tillsammans och vara så mycket med familjen är fantastiskt, berättar Anna Eriksson.
Josefin Petersson


En bit från gården finns en gammal ladugård som de renoverade och behöll flera gamla detaljer så som bjälkarna i taket. Foto: Josefin Petersson