ALVESTA 2022-3-26 KL. 10:34

En sista hyllning till konsten – en sista vacker vernissage

Av Josefin Petersson

En sista hyllning till konsten – en sista vacker vernissage
– Några jag är extra stolt över att de har ställt ut är Bengt-Göran Karlsson, Kristina Assarsson och Emilia Linderholm, de har betytt mycket för galleriet, säger Staffan Nilsson, ägare av Galleri Småland. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Sedan 1983 har Galleri Småland haft magnifika konstutställningar och skapat något unikt för alla konstintresserade. Men nu 39 år senare är tiden kommen för den sista vernissagen och utställningen i sekelskiftesvåningen på Storgatan 20 i Alvesta.
Utställningen ”En hyllning till konsten – en vacker vernissage” är en konsthändelse där galleriägaren Staffan Nilsson med enorm passion och hängivenhet till konsten fyller galleriets väggar tillsammans med nio fantastiska konstnärer, flera av dem kommer även att vara på plats under vernissagen. Det här blir en samlingsutställning långt utöver det vanliga.
– Vi har valt namnet på utställningen för pappa är så oerhört intresserad av konst, han är helt otrolig vad det gäller konst, det är hans brinnande intresse. Så nu när det är en avslutning så vill vi hylla hans intresse och göra en stor sak av det, det är en hyllning till honom och hans intresse för konst, därav namnet en hyllning till konsten. Sedan delen med en vacker vernissage är för att vi har fyllt väggarna med konst, det kommer vara en väldigt speciell och unik upplevelse. Det kommer vara riktigt maxat med tavlor, säger Katarina Tuneskog, dotter till Staffan Nilsson.

Vernissagen är lördagen den 26 mars klockan 12:00, men utställningen pågår helgen den 26 till 27 mars och helgen den 2 till 3 april klockan 12:00-16:00. Konstnärerna som kommer att medverka på samlingsutställningen med sina verk är Bengt-Göran Karlsson, Emilia Linderholm, Jenny Eneroth, Kristina Assarsson, Lena Agermark, Lena Linderholm, Lennart Nilsson, Marie Åkerlund och Magnus Larsson.
– Jag har träffat så många trevliga människor, jag har aldrig stött på någon otrevlig människa under de här nästan 40 åren. Alla har varit så tacksamma, glada och uppmuntrande, alla är snälla och hälsar så det är helt fantastiskt. Är man trevlig själv och får andra att känna att de betyder något så får man också mycket tillbaka själv, säger Staffan Nilsson, ägare av Galleri Småland.

Galleriägaren Staffan Nilsson fyller 78 år i år och tog pandemin hårt på besöksantalet och det har varit svårt att arbeta upp det igen. Katarina Tuneskog berättar att Staffan Nilsson känner själv att det är dags att runda av, han hade däremot inte tänkt anordna den här utställningen utan det är ett initiativ från hans barn och han är jätteglad för det. De tyckte att de inte bara kunde avsluta och säga upp kontraktet på lokalen utan någon form av värdig avslutning.
– När vi kom på idén med att vi måste göra en sista utställning så har vi alla fyra tyckt att det har varit jätteroligt, vi har fått jättefin uppbackning av konstnärer och det är många som tycker att det är synd att vi ska lägga ner, det är lite sorgligt. Men vi har inte släppt taget helt ännu, så man vet aldrig. Kontraktet på lokalen har vi sagt upp och vad som skulle kunna ske nu framöver, det måste vi fundera på men något hade kanske varit kul ändå, säger Katarina Tuneskog, dotter till Staffan Nilsson.

Utställningen kommer bjuda på en enorm tavelupplevelse i färg och form, men också en mångfald av konstnärer. Det kommer bli en fin sista vernissage i vacker miljö. Det är flera av konstnärerna som har varit på galleriet varje år i flera decennier och sedan tillkommer det en ny konstnär i form av Lena Agermark.
– Min pappa har betytt jättemycket för alla som är konstintresserade, han har hållt på med konst och utställningar på galleriet i 39 år och han har även själv fått kulturpriset. Han har lockat besökare till Alvesta som har kört långt bara för att titta på tavlor, han har haft en etablerad kundkrets. Det är flera gallerier som har lagt ner genom åren, men hans har alltid bestått. Han har verkligen skapat något som många vill komma tillbaka till, säger Katarina Tuneskog, dotter till Staffan Nilsson.

Axel Nilsson, son till Staffan Nilsson berättar att det är roligt att kunna samla så här många konstnärer samtidigt och att det blir en sådan mångfald, det har aldrig varit så många samtidigt tidigare, någon gång har det varit två till tre konstnärer. Varje konstnär har med sig i snitt 12 verk så det kommer vara fullt på väggarna.
– Jag har svårt att välja bara ett minne från alla åren men det är många som har sagt till mig genom åren och berömt mig för min känsla för konsten och det känns så klart kul att få höra. Det har varit så många konstnärer här så jag har tappat räkningen. Men några jag är extra stolt över att de har ställt ut är Bengt-Göran Karlsson, Kristina Assarsson och Emilia Linderholm, de har betytt mycket för galleriet, säger Staffan Nilsson, ägare av Galleri Småland.

Josefin Petersson


Från vänster syskonen Cecilia Nilsson, Axel Nilsson, Petter Nilsson och Katarina Tuneskog, med verk av Bengt-Göran Karlsson, Kristina Assarsson och Magnus Larsson. Foto: Josefin Petersson