ALVESTA 2022-4-22 KL. 10:00

”En hyllning till kvinnan” – en konsert fylld av ord, bild och musik

Av Josefin Petersson

”En hyllning till kvinnan” – en konsert fylld av ord, bild och musik
– Utan de här 122 kvinnorna, så hade detta projektet aldrig blivit av. Jag är väldigt rörd och tacksam över att ni vågade ställa upp, att ni vågade visa era vanliga ansikten utan en massa pålagor, säger Ulla Lundegård. Foto: Josefin Petersson

HJORTSBERGA. Ulla Lundegård fick idén att fotografera 122 kvinnor. I november förra året gav hon ut boken ”Kvinnoboken – Min hyllning till kvinnan” med bilder och egenskrivna texter till varje bild, texter som hon skrivit och sparat på sig under livet. Under konserten i Hjortsberga kyrka rullade bilderna som ett bildspel i bakgrunden och några av kvinnorna läste den text som är kopplad till deras bild. Konserten späckades även av olika konstnärliga upplevelser, både musik, sång, textläsningar och performance. Det var en magisk kväll i fredens och sinnlighetens tecken.
Med orden, jag frågar stenen ännu en gång, stenen svarar, längtan bor inom dig, du kan tala om den, men ingen kan se den eller känna den mer än du själv, inleds konserten ”En hyllning till kvinnan”. Kvällen bjöd på stämningsfullt trumspel, vacker sång, textläsning ur Ulla Lundegårds bok och gripande tal. Det var en bergochdalbana av känslor för publiken som hade samlats i Hjortsberga kyrka en kall onsdagskväll.

– Det kläcks säkert många bra idéer varje dag, men vissa dagar så kommer de där alldeles extra ordinära lysande idéerna åtminstone till somliga personer eller nej det är bara några få av oss, de kommer bara till dem med de särskilda gåvorna. En sådan person är Ulla Lundegård, hon fick den lysande idén att fotografera 122 kvinnor och sedan satte hon texter till bilderna, texter som hon hade skrivit under livet och parade ihop dem med fotografierna. I höstas gav hon ut ”Kvinnoboken - Min hyllning till kvinnan”. Men det tog inte slut där, utan sedan kom nästa lysande idé, denna kväll i Hjortsberga kyrka, säger Elisabet Cárcamo Storm, kyrkoherde i Alvesta församling.

– Utan de här 122 kvinnorna, så hade detta projektet aldrig blivit av. Jag är väldigt rörd och tacksam över att ni vågade ställa upp, att ni vågade visa era vanliga ansikten utan en massa pålagor. Naturliga kvinnor tycker jag det saknas väldigt mycket av i den vanliga pressen. Det är också min hyllning till kvinnan, det finns så mycket kärlek och så mycket potential i oss kvinnor, det kvinnliga väsnet är så fantastiskt, säger Ulla Lundegård.

Det var en tagen och rörd Ulla Lundegård som efter konserten berättade vad den här kvällen betydde för henne.

– Det var helt fantastiskt, helt underbart, den här kvällen betyder jättemycket för mig, den betyder att vi kan samarbeta, det är ett så stort projekt. Det är så många som har slutit upp kring detta med att höja de kvinnliga energierna, helt fantastiskt. Jag är fortfarande lite gråtmild över alla människor som är så fantastiska, den här kvällen har legat och väntat under pandemin. Jag hoppas att vi kan göra något sådant här igen, vi behöver det nu efter pandemin. Men den här kvällen är också Elisabet Cárcamo Storms förtjänst, hon bjuder verkligen in till mångfacitet och välkomnar in alla i guds rum, detta är också en predikan på ett sätt, säger Ulla Lundegård.

Josefin Petersson


Vid konsertens slut tackade alla medverkade publiken, i bakgrunden syns bildspelet med Ulla Lundegårds bilder. Foto: Josefin PeterssonUnder hela konserten rullade det ett bildspel i bakgrunden med bilder från Ulla Lundegårds bok. Foto: Josefin Petersson