ALVESTA 2023-2-7 KL. 10:00

Eldsjälar i Blädinge samlades för tackfest

Av Josefin Petersson

Eldsjälar i Blädinge samlades för tackfest
Femtinge teater underhöll under tackfesten med sin föreställning Jukebox. Foto: Thomas Engström

BLÄDINGE. Blädinge är en levande byggd där det händer mycket. En stor del av detta drivs av ideella krafter. Förra helgen träffades många av dessa på en tackfest som arrangerades av Hållbara Blädinge i samverkan med Blädingegårdsföreningen, Rädda kyrkviken och hembygdsföreningen. Ett nittiotal blädingebor kom till Blädingegården för mat, teater och trevlig samvaro. Dessutom diskuterades vad som skulle kunna göras ytterligare för en trevlig bygd.

Föreningslivet är starkt i Blädinge. Vilket gör att det händer en hel del och att det finns tillfälle för gemenskap för de som vill. Hållbara Blädinge som var årets värd för tackfesten har tre mål med sin verksamhet, hållbar omställning, nära och ekologisk mat samt trivsel. Flera har nog varit på deras trädgårdsdag eller skördemässa som de arrangerar tillsammans med Tyrolen.

Blädingegårdsföreningen driver inte otippat Blädingegården. En Hembygdsgård för aktiviteter och fester att hyra för den som vill. Rädda kyrkviken skapar och bibehåller den fantastiska miljön bakom Blädinge Kyrka. Hembygdsföreningen arrangerar som exempel ett valborgsfirande och tar fram en Blädingealmanacka. Utöver dessa föreningar har Kyrkan och Tyrolen publika evenemang.

Bygdegården Blädingegården invigdes 28:e december 1950, sedan 1992 totalrenoverades den och ett kök byggdes bland annat till. Sedan 1990 har Föreningen Blädingegården ett nyttjanderättsavtal med Alvesta kommun som står för de fasta kostanderna så som el och värme. Föreningens ersättning är den hyra som genereras när loklaerna hyrs ut, under senare år har den genererat ett överskott så att ny ljud- och bildanläggning har kunnat köpas in till scenen.

Tackfesten förra helgen inleddes med mingel och mat. Därefter underhöll Femtinge teater med sin föreställning Jukebox. En fartfylld och nostalgisk tillbakablick till 50- och 60-talet. När musiken inte var lika tillgänglig som idag. Därefter bjöds det på kaffe och kaka.

Många goda idéer framkom också för att utveckla bygden vidare. Föreläsningskvällar, utmärkta vandringsleder, bypub, generationsboende, knytisfika, cykelfest, skyddsrum och bytesdagar för att nämna några exempel.

– Vi är så tacksamma för det jobb och stöd vi får i Hållbara Blädinge, sa Lisbeth Hellström, utan alla er skulle inte vi kunna genomföra våra verksamheter.

– Och vi och de övriga föreningarna vill gärna ha fler, fortsatte Gunilla Nilsson. Att jobba idéellt är inte bara jobbigt, det är kul också.

Josefin Petersson