ALVESTA 2022-12-5 KL. 11:17

Efter hyllningarna – boken Familjerna vid Ivösjön har fått en fortsättning

Av Josefin Petersson

Efter hyllningarna – boken Familjerna vid Ivösjön har fått en fortsättning
Birgitta Thulins åttonde historiska roman, Längtan är en fristående fortsättning på hennes sjätte bok Familjerna. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Birgitta Thulin började skriva böcker när hon gick i pension efter att ha varit gymnasielärare i historia, religion, svenska och psykologi. Hon hade skrivit böcker tidigare men endast läroböcker. Hon har sedan hon gick i pension, släppt en bok varje år, nyligen släppte hon sin åttonde historiska roman, Längtan. Boken Längtan är en fristående fortsättning på hennes sjätte bok Familjerna vid Ivösjön.

– Jag vet inte hur många exemplar har jag sålt av Familjerna vid Ivösjön och folk har ringt och meddelat mig, alla har sagt samma sak, det måste bara bli en fortsättning. Jag skrev Familjerna vid Ivösjön 2020, sedan 2021 blev det Sköldmön om vikingatiden, jag var inte mogen för en fortsättning redan då, men i år satte jag mig ner och resultatet blev boken Längtan som är en fristående fortsättning på Familjerna vid Ivösjön, säger Birgitta Thulin.

Boken Längtan handlar om två familjer som bor vid Ivösjön i slutet på 1800-talet som har det besvärligt. En röd tråd i Birgitta Thulins böcker är att huvudpersonerna är starka kvinnor, i det här fallet följer läsaren kvinnorna Pernilla och Anna, de får frågan av kyrkohedern om de vill hjälpa till att ta hand om varsitt barn vars mamma har cancer, eller kräftan som det hette då. Mamman som var sjuk var orolig att de skulle auktioneras ut, flickorna var nämligen tattarbarn, som var väldigt illa sedda på den tiden. Pernilla och Anna tar hand om varsin flicka, Emelie och Ida. Läsaren får sedan följa dem när de växer upp och problemen de ställs inför med både jobb och kärlek, framför allt när första världskriget börjar 1914.

– På något sätt längtar vi människor alltid, både stort och litet. I boken Längtan är det struligt för både Emelie och Ida när första världskriget börjar. Kan en tattarflicka vara tillsammans med en Greve son och kan en tattarflicka bli en berömd karamellkokerska, det finns otroligt mycket längtan inom dem båda, säger Birgitta Thulin.

Precis som Birgitta Thulins tidigare böcker har även Längtan historiska kopplingar och är baserad på flera verkliga händelser. Hon är noga med att följa det historiska skeendet och sedan plocka in sina romanfigurer. Men Birgitta Thulin är noga med att behandla historien väl eftersom det handlar om riktiga människors liv.

Boken finns nu att köpa på Alvesta Bok och Papper och Birgitta Thulin kommer även ha en boksignering där den 10:e december. Utöver det finns boken även att låna på kommunens bibliotek. Birgitta Thulin håller även många föredrag om mina böcker, minst två varje vecka. Hon har bland annat varit runt på de flesta biblioteken i både Alvesta och Växjö kommun. Hon har även varit på turné på de olika servicehemmen i Alvesta kommun, där hon är två timmar varje gång och pratar om sina böcker, samt håller samtal och diskussioner med åhörarna.

– Redan på vägen hem från tryckeriet med Längtan började jag fundera på vad min nionde bok skulle handla om, det är inte helt bestämt ännu, men tiden från trettiotalet fram till första världskriget fascinerar mig. Så länge det finns ett intresse så kommer jag fortsätta skriva böcker, med research och skrivande så lägger jag ungefär ett år på varje bok, jag har som mål att skriva tre sidor varje dag, böckerna brukar vara klara strax innan jul. Jag skriver hela boken förhand först och skriver sedan in det i datorn, när jag skriver direkt för hand med blyerts så får jag direktkontakt på något sätt, det är dubbelt arbete, jag kunde lika gärna skrivit in direkt, men det är en del av min process helt enkelt, säger Birgitta Thulin.

Men att intresset för hennes böcker skulle vara så stort kunde hon aldrig föreställa sig.

– Jag skrev läroböcker först och kom då över rättegångsprotokoll om kvinnor som hade blivit anklagade för att vara häxor på 1600-talet. Ungefär 25 till 30 år senare efter det blev det boken Anklagad som senare också fick en fortsättning, Vägen till Växjö, hyllningarna fortsatte och det blev en trilogi med sista boken Lin, Sobel och Hermelin. Frågorna fortsatte när nästa bok skulle komma och jag har sedan skrivit Ullhunden, Gröna Ögon, Familjerna vid Ivösjön, Sköldmön och nu då Längtan, säger Birgitta Thulin.

Josefin Petersson