ALVESTA 2022-10-26 KL. 10:30

Dubbla framgångar för sagofotografen

Av Josefin Petersson

Dubbla framgångar för sagofotografen
Maria Lindbergs vinnarbild heter, The One Who Listens. Foto: Maria Lindberg

BLÄDINGEÅS. Sagofotografen Maria Lindberg från Blädingeås driver eget företag, där hon fotograferar både privatpersoner och företag, dessutom håller hon i foto- och redigeringskurser. Nyligen tog hon hem sitt första SM-guld i Fotografi och blev även uttagen till landslaget och ska tävla i World Photographic Cup i Singapore i mars 2023.

Maria Lindberg har drivit eget företag i över 15 år och arbetar som både fotograf, fotolärare och journalist, de senaste sex åren har fotograferandet och kurserna i foto och redigering varit hennes heltidsfokus. Hennes favoritgenre eller motiv är barnfamiljer, gravida, starka kvinnoporträtt, men också hästar och hundar.

Nyligen tävlade hon i SM i Fotografi för fjärde gången och tog hem sitt första guld, kategorin hon vann i var Tama djur. Hon har tidigare vunnit silver i gravidfoto och ett brons i barnfotografering.

I SM bedömer internationella domare digitala bilder och väljer sedan ut vilka som ska gå till final, där är det sedan ett nytt gäng med domare, då bedöms i stället tryckta bilder, då bedöms allt från papper till kvalitén på bilden. Maria Lindberg skickade totalt in fyra bilder och kom till final med tre, hennes andra bild placerade sig fyra.

– Vinnarbilden är en bild på min dotter och hennes islandshäst och det känns extra roligt att det var just den bilden som vann, det betyder mycket för mig. Min dotter sitter i boxen och hästen står med huvudet i hennes knä, det jag ville fånga var dels bandet mellan dem, dels det fantastiska ljuset som lyser in från ett fönster, säger Maria Lindberg.

Maria Lindberg ser SM-guldet som en bekräftelse, hon berättar att det är otroligt hög nivå på svenska fotografer, så det känns kul att få bekräftelse på arbetet som hon lägger ner. Tack vare sina framgångar i SM är hon även uttagen till landslaget i World Photographic Cup som anordnas i Singapore i mars 2023.

– Det är första gången jag blir uttagen till landslaget, så det känns jätteroligt, jag känner mig ärad. Vi är totalt tre fotografer som är uttagna, jag vet inte vilken bild jag ska tävla med, men jag ska tävla i naturligt porträtt, säger Maria Lindberg.

Framöver nu anordnar hon julkortsfotografering med hästar, till våren kommer hon att köra i gång med workshops i kreativa konstnärliga porträtt och hästfotografering.

Josefin Petersson


Maria Lindberg tog nyligen hem SM-guld och är även uttagen till landslaget.