ALVESTA 2023-7-23 KL. 10:00

De gjorde om till café

Av Thomas Edgren

TORNE. Gamla Ströbergs lanthandel i Torne har haft ett sviktande kundunderlag de senaste åren. Så hårt att butiken, som grundades 1907, gått i konkurs två gånger under 14 månader med olika ägare. Nu har det istället blivit café i huset.

De gjorde om till café
Nu bir det matförsäljning året om i Torne tack vare att Micke Linnander fått permanent tillstånd för en foodtruck. Foto: Thomas Edgren

Micke Linnander och Hanne Dauesin, Torsåsby, tog över huset i Torne (de planerar att köpa loss fastigheten) men valde att göra om butiken till en servering med en foodtruck för matförsäljning utanför. Ett koncept de tror på. Namne blev Annorlunda Streetfood & café. På sikt vill de göra ett ”riktigt” café på större lokalyta.
- Det är synd att det inte går att driva butik här. När vi bestämde oss för att driva verksamhet här hade vi vissa tankar på livsmedel men vi vågade inte. Går du inte in i en kedja blir det ännu svårare. På sommaren hade det funkat med butiksförsäljning men det går inte att ha en verksamhet som äts upp av årets övriga nio månader, säger Micke Linnander och hoppas att café och tillagad mat skall bli saker som kan fungera året om.

I juni fick paret ett permanent tillstånd att ha en foodtruck invid huset efter att ha satt upp brandväggar. Med sittplatser inne i fd lanthandeln och utomhus, blir konceptet lite av en mix av en restaurang och ett café. Nu har de testat att sälja smashburgers och stekt strömming med potatismos och i caféet har det med framgång bakats morotskakor.
- Jag ser möjligheterna här, men du får jobba minst 12 timmar om dagen för att hålla igång allt. Detta gör du inte för pengarna. Men vi är som en stor familj, alla hjälps åt. Vi är ”Familjen Annorlunda” skrattar Micke, som är utbildad kock och konditor.

Förra veckan kom dessutom en offentlig bajamaja på plats ute vid vägen tack vare samtal med ARAB. Något som gynnar verksamheten.

Att ha lite olika aktiviteter vid sidan om planerar Micke och Hanne. 5 augusti blir det en 60-talsfest i Strandpärlan med en bil- och mc-utställning ihop med Torne samhällsförening och Västra Torsås IF. Och varje tisdag är det mc-café utanför huset.
-Nästa år ska vi fixa till en härlig midsommarfest. Som traditionen var förr här i Torne!

Sara Linnander, Rebecca Linnander och Niclas Johansson bakar och säljer fika i gamla Ströbergs lanthandel. Foto: Thomas EdgrenDen gamla skylten från Sröbergs tid hänger inne i cafeet.