ALVESTA 2023-3-26 KL. 22:01

David Ritschard kommer till Tyrolen i sommar

Av Josefin Petersson

David Ritschard kommer till Tyrolen i sommar
David Ritschard kommer till Tyrolen i Blädinge den 7:e juli. Foto: United Stage

BLÄDINGE. På kort tid har David Ritschard blivit en av Sveriges mest älskade och omtalade artister. Med kritikerrosade låtar som präglas av unika budskap, ofta tagna ur arbetarklassens verklighet som annars inte skildras i svensk musik, erbjuder Ritschard något utöver det vanliga. Hans uppträdanden är tecknade med en särdeles skicklig poetisk precision och medmänsklig värme, och nu är det bekräftat att David Ritschard kommer till Tyrolen i Blädinge den 7:e juli.

Albumet Blåbärskungen från 2021 är redan en svensk klassiker. Aftonbladet kallade det ”Årets album” och DN ”Smått genial”, för att bara ta två exempel ur floden av goda vitsord. Men framför allt var det hos publiken något hände. Från att ha varit en angelägenhet för en mindre skara konnässörer vidgades fanbasen åt alla håll och kanter. Människor från de mest skilda åldrar och bakgrunder strömmade till konserterna och spred ryktet om David Ritschards storhet. Sommaren 2022 spelade han på Tyrolen under Kalasturnén där även artister som Bob hund, Johnossi, Cherrie, och Markus Krunegård uppträde.

– Det var något alldeles fantastiskt som hände när David Ritschard spelade här förra sommaren. Publiken gick i extas och det gjorde vår personal också. Pizzabagaren stelnade till och bartenders kunde inte slita ögonen ifrån scenen. Det var som att alla där insåg att musiken inte blir bättre än så här, berättar arrangören, Tyrolens Vänner.

David Ritschards generösa, uppriktiga och humoristiska egensinnighet är något folk inte visste att de saknade men omedelbart omfamnade. Mest handlar framgångarna dock inte om David Ritschards egen person, utan dem han sjunger om. De livsöden, världar och berättelser som befolkar hans låtar, människor och platser som hamnat i samhällets utkant. Det senaste året har han blivit en omåttligt populär artist som sålt ut fullsatta konserthus flera kvällar i rad, i en och samma stad. Men så tog allt stopp i Nashville, när han delade scen med världsstjärnor han under hela livet sett upp till. Kollapsen skildrades på SVT under senaste avsnittet av Jills veranda. Med nya krafter och färsk glöd i sommar kommer han den 7:e juli återigen inta Tyrolens scen. Biljetterna är redan släppta.

– Det kommer bli en fin inramning och vi ser verkligen fram emot detta. Såklart har vi därför planerat in fantastisk mat och ett vasst förband, avslutar Tyrolens Vänner.

Josefin Petersson