ALVESTA 2024-3-12 KL. 12:03

Café Soldattorpet öppnar restaurang

Av Josefin Petersson

Café Soldattorpet öppnar restaurang
Varken Göran Granemark eller Monica Hammarstrand har gjort något liknande tidigare, men drivs båda av sina intressen och drömmen är att båda någon gång i framtiden ska kunna jobba heltid med caféet och ladan. Foto: Josefin Petersson

ÅÄNG/PIGGABODA. Göran Granemark och Monica Hammarstrand som driver Café Soldattorpet har precis färdigställt renoveringen av ladan i anslutning till caféet, där kommer de att servera mat och förhoppningen nu är att lokalen ska kunna användas för större fester, konferenser, föreläsningar och pubkvällar.
För något år sedan kom det en förfrågning om att anordna yoga i ladan, då väcktes tanken att göra något åt ladan. Göran Granemark och Monica Hammarstrand har också märkt av ett intresse att folk vill träffas och kunna ha stora fester vid födelsedagar och bröllop till exempel.

Ladan intill caféet har den senaste tiden renoverats, de har behållt gamla delar, bland annat träet som sitter på ena väggen är från det gamla golvet, det enda som är sprillans nytt är det nya golvet. Utifrån ser det ut som en helt vanlig lada, men på insidan är det en helt annan känsla. Renoveringen har tagit tid då det krävdes bygglov eftersom ändamålet med ladan ändrades, ny brunn behövdes grävas, en ansökan om strandskydd behövdes och det skulle ansökas om serveringstillstånd för alkohol och mat. Just nu byggs det dessutom ett toaletthus med tre toaletter. Ladan är klassad för 49 personer och de har redan anordnat en konferens.

Ett skäl till att de kände att de behövde renovera ladan är att caféet är så litet, det är en klump i magen varje gång det regnar eftersom det bara får plats 15 gäster inomhus. Dessutom så har de fått förfrågningar av större sällskap som vill komma samtidigt och då får de inte plats med. En tredje anledning är att de inte får laga mat i caféet och köket i huset har de vuxit ur, numera har de ett restaurangkök med diskmaskin, ugn, stekbord, kyl och frys, värmeskåp och en degblandare som kan göra 20 bröd samtidigt.
– Från början när vi började renovera torpet visste vi inte att vi skulle ha både övernattningsrum och café och det är likadant nu, vi visste inte att vi skulle ha en restaurang, utan det växer fram med tiden, berättar Monica Hammarstrand, en av ägarna till Café Soldattorpet.

Tanken framöver är att servera mat i ladan och fika i torpet, sedan kanske det blir så att de flyttar ner caféet i ladan under högsäsong eftersom de inte kan dela på sig. Målet är att ha ett antal rätter på menyn nere i ladan, de har till exempel tillstånd att förädla vildsvin, grannen har lovat dem gös, de odlar mycket själva i trädgården, allt blir lokalt och gjort från grunden precis som de bakat allt själva i caféet.
– Ingen av oss har gjort detta innan, laga mat och baka är mitt stora intresse, sedan har Göran många bolag och tycker det är kul att driva företag. Något som är helt fantastiskt att se är alla utländska gäster som kommer hit vars barn knappt någon gång gått barfota på en gräsmatta, så det är helt fantastiskt att få uppleva sådant som vi ser som självklart, berättar Monica Hammarstrand.
– Sedan vill vi också utbilda människor i att äta nyttig och bra mat, till exempel både vildsvin och gös, alltså mycket som kommer från skogen. Det är många som kommer hit och är helt fascinerade av både lammen, hönsen och korna, det blir en helt annan syn på maten, allt beror på hur man är uppväxt, berättar Göran Granemark, en av ägarna till Café Soldattorpet.

I påskhelgen kommer de att ha öppet fredag, lördag och söndag, sedan öppnar de för säsongen den 26:e april och kommer ha öppet fredag, lördag och söndag varje vecka. Planen är att även ha öppet i ladan samtidigt, men hur mycket beror på intresset.
– Detta är något som båda två vill satsa på, drömmen hade varit att båda två kunnat jobba heltid med caféet och ladan, det hade varit väldigt trevligt, men vi provar nu att en av oss säger upp sig. Vi ser det så att vi måste våga satsa också, annars kanske det inte blir något av det alls, berättar Göran Granemark.

Josefin Petersson