ALVESTA 2022-11-23 KL. 09:25

Café Soldattorpet har julmarknad igen

Av Josefin Petersson

Café Soldattorpet har julmarknad igen
Helgen vid första advent den 26:e och 27:e november mellan klockan 12-17 är förra årets julmarknad i Åäng tillbaka på Café Soldattorpet. Foto: Privat

ÅÄNG/PIGGABODA. Helgen vid första advent den 26:e och 27:e november mellan klockan 12-17 är förra årets julmarknad i Åäng tillbaka på Café Soldattorpet. Med fokus på lokalt hantverk har de samlat 15 utställare som kommer sälja sina produkter.

– Det vi har märkt i år är att det har spritt sig på ett annat sätt, det är utställare som hör av sig själva och vill vara med, förra året fick vi ringa runt och försöka få med utställare. Förra året började vi på noll, det var inte många som visste att vi fanns, men nu under hösten är det många som har varit här och fikat och samtidigt undrat om de får vara med på julmarknaden. Detsamma gäller gäster i caféet i början var det många stammisar som kom och fikade, såklart kommer de fortfarande, men det är också många nya som har hittat hit, säger Göran Granemark, en av ägarna till Café Soldattorpet.

Planen är att det kommer bli ungefär 15 utställare, alla med lokal anknytning, allt från bröd, choklad, blommor, kransar, kött, rökt fisk, saffran, ullprodukter, lammskinn, stickat, vävda kläder, sydda alster, inläggningar, hemmagjort te, kryddor och träslöjdalster. Dessutom är serveringen i caféet öppen.

– Önskningarna från utställarna på förra årets julmarknad var att vi skulle ha en vårmarknad och det hade vi, förhoppningen var att vi skulle kunna ha haft en höstmarknad också, men det orkade vi inte med. Med caféet öppet på helgerna där vi bakar allt själva och utöver det våra vanliga jobb i veckorna, så hann vi inte med det också, så nu har vi beslutat att det blir två marknader om året, jul och vår, säger Monica Hammarstrand, en av ägarna till Café Soldattorpet.

Förhoppningen till nästa år är att ladan ska vara renoverad och klar och att det kan bli andra större evenemang framöver, dels jul och vårmarknad i större skala, en större caféservering. Men kanske även kurser, bröllop och kalas om det finns intresse i Vislanda med omnejd för en stor festlokal.

– Det är för tillfället stängt i caféet för säsongen, förutom när vi har öppet vid julmarknaden. Under året har vi haft många goa stunder här tillsammans med stammisarna, vissa helger har vi möjlighet att sitta ner och prata, då får vi lyssna till fantastiska historier, det är så himla mysigt att bara sitta och lyssna, säger Göran Granemark, en av ägarna till Café Soldattorpet.

Josefin Petersson