ALVESTA 2022-7-31 KL. 11:35

Bunker - annorlunda musikställe

Av Hans Nilsson

Bunker - annorlunda musikställe
En bunker påbyggd med dekorativ träfasad och scen har blivit en annorlunda konsertarena mitt i skogen utanför Hjortsberga. Foto: Thomas Edgren

HJORTSBERGA. Ett annorlunda ställe kan man helt klar säga att Bunker Bar är. Utanför Hjortsberga har Johan Gustafsson, Jerry Nilsson och Roland Persson skapat en liten oas där de arrangerar spelningar med lokala band samt ordnar skivmässor.
I centrum står en kommunikationsbunker från 1984 som nu används till allt möjligt. Över ingången till bunkern har killarna byggt på med en dekorativ träfasad och en scen. Sedan har det kompletterats med fler byggnader år för år.

Första åren hade Johan Gustafsson, till vardags musiklärare i Alvesta, sin mikrofonbyggarverkstad och ljudverkstad här inne – Bunker audio - och för ett par veckor sedan var det skivmässa inne i bunkern. Strax utanför har det ordnats konserter under tre års tid. Stilarna har varierat, allt från punkt och rock till blues och folkmusik.
- Nu har det varit färre konserter i år, jag har helt enkelt inte hunnit med. Vi har grejat med att bygga upp fler byggnader och ytterligare en liten trubadurscen här, visar Johan Gustafsson som förutom läraryrket arbetar som ljudkonsult med sitt företag Red Pulse som hyr ut ljudsystem till festivaler.

Det var sex år sedan som Johan, som är född och uppvuxen i Hjortsberga, på håll skymtade en hög antenn inne i skogen och blev nyfiken på var den hade sin bas. När han hittade den halvt om halvt bortglömda bunkern, lyckades han spåra upp ägaren och fick till och med köpa den och den mark som den låg på. Efter avverkning av skogen runt om, som såldes och gav pengar till byggprojektet, kan besökarna nu ta sig till en oas med bunker, scener, grillplats och partytält.
- För några dagar sedan byggde vi en liten bod för ett lyckohjul. Och från i år har vi en riktig toalett, påpekar Johan, vars fru och barn är med och lagar mat under evenemangen.
- Det blir lite mer för varje år som går, men vi har varit noga mer att samla in pegar efter varje arrangemang vi haft för områdets utveckling.

Thomas Edgren