ALVESTA 2022-7-30 KL. 11:35

Att fylla 18 – Karl en av många som ska bli myndig

Av Hans Nilsson

Att fylla 18 – Karl en av många som ska bli myndig
Karl har tagit sin a-traktor till stationen i Alvesta varje dag. Snart kan det bli en riktig bil med fler hästkrafter! I bakgrunden gårdens två islandshästar. Foto: Thomas Edgren

PERSONLIGT. Att fylla 18 år är en stor händelse i livet; man blir myndig och får ta körkort. Vi sökte upp en av de blivande 18-åringarna i Alvesta kommun för att höra hur det känns; Karl Kalin, som fyller 18 den 1 augusti.
- Det ska bli roligt. Men samtidigt konstigt. När jag var yngre tyckte jag att de som var 18 var mycket vuxna och kloka. Nu när jag själv blir 18 känner jag mig inte äldre utan fortfarande ung, som om jag fortfarande gick på högstadiet, konstaterar Karl.
Han bor med sina föräldrar och tre syskon i Norra Vare. En ort utanför Vislanda som har fyra bosatta barnfamiljer.
- Men, fortsätter han, det blir mycket speciellt att få ta körkort nu när jag fyller 18. När man som vi bor härute på landet har man stort behov av att kunna transportera sig. Nu har jag kört min a-traktor in till Alvesta varje dag och sedan tagit bussen eller tåget till Växjö. Innan dess åkte jag elmoped, men det var jobbigt den kalla tiden på året. Vi har övningskört ganska mycket och nu har jag bokat tid för både uppkörning och teoriprov.

Vad tänker en 18-åring om framtiden; har du stakat ut några planer?
- Jag vill inte fortsätta att läsa vidare direkt utan göra något annat först. Någon typ av jobb, kanske inom vården. Men först ska jag mönstra i höst. Vi får se var jag hamnar. Jag är aktiv inom hemvärnet, vi har övning ett par timmar varannan vecka, en coolare variant av scouterna!

Något om din utbildning?
- Jag läser Naturvetenskapsprogrammet och det är utmanande. Man måste plugga mycket och verkligen ”hänga med” på lektionerna. Jag är egentligen inte intresserad av just naturämnena, jag gillar språk mer, men valde linjen för att få en bred kompetens.

Något som engagerar Karl är idrott. Han är ledare inom skolidrottsförbundet och har varit ledare för Vislanda Skol IF med aktiviteter för elever på låg-, mellan- och högstadiet i Vislanda. På uppmaning sökte han förra året till Ledarskapsprogrammet där han läst några utbildningshelger i Stockholm.
- Här lokalt kommer vi att genomföra ”Vislanda trippeln” 20 augusti. Ett litet triathlon med simning, cykling och löpning. Det blir en vuxenklass och en barnklass, informerar Karl, som varit med och planerat.
I år har han även blivit invald i Skolidrottsförbundets förbundsstyrelse, samt i regionala Kronobergs Läns Skolidrottsförbund.
Själv är han aktiv som ”runstreakare”. Då springer man en mile (1,6 km) varje dag, och Karl har nu avverkat denna sträcka 915 dagar i rad, dvs runt 2,5 år.

Tankar om världen vi lever i?
- Jag vill gärna tänka att människor är goda, jag önskar att ledare och politiker kunde lösa problem genom att prata mer och att förhandla med varandra!
Thomas Edgren