Av Josefin Petersson
VISLANDA. Under hösten är författaren Annika Widholm ute på en föreläsningsturné på skolor och bibliotek, ett av stoppen på turnén var förra veckan på Vislandaskolan hos årskurs tre. Dagen bjöd på tips på hur man skriver en bok och hon berättade hur hon kom på idén till den senaste barnboken Varulvspanarna.
Annika Widholm har alltid gillat att läsa böcker och tänkte redan som barn att hon ville skriva egna berättelser, hittils under sin författarkarriär har hon hunnit med att skriva totalt 17 böcker, den allra senaste av dem är barnboken Varulvspanarna. Under hösten är hon ute på föreläsningsturné och ett av stoppen var förra veckan på Vislandaskolan i årskurs tre, där rektorn hade hört av sig och undrade om hon kunde träffa elever på lågstadiet för att inspirera dem att läsa böcker. Under författarbesöket berättade hon bland annat om hur hon kom på idén till Varulvspanarna.
– Varulvspanarna som är den senaste fristående delen i mysrysliga spänningsserien Spanarna. Serien riktar sig till läsare i ålder 6–10 år och är lättlästa kapitelböcker om kompisarna Malva och Hanna som spanar efter olika övernaturliga varelser. Med bilder av illustratören Jonna Björnstjerna. Spökspanarna fick jag idén till eftersom jag ville skriva en spökhistoria som utspelar sig på ett bibliotek. Det var egentligen inte tänkt att bli en serie, men när boken publicerats hörde förlaget av sig och sa att den blivit väldigt populär och frågade om jag kunde tänka mig att skriva fler historier om samma karaktärer. Nu har det blivit nio böcker i Spanarserien. Jag fick inspiration till senaste boken Varulvspanarna efter att ha träffat läsare som önskade en berättelse om varulvar och snöskotrar, berättar Annika Widholm.
”I Varulvspanarna är det snö och kallt ute. Malva sitter helst inne och läser böcker, men kompisen Hanna vill istället att de undersöker vad som pågår i skogen. Vad är det för mystiska rivmärken på träden? Och varför hörs ylande ljud på kvällarna? Kanske är det en farlig varulv? Snart har Hanna fått med Malva på en ny spaning”, ett utdrag ur boken Varulvspanarna.
– Det var verkligen roligt att träffa eleverna som var mycket förväntansfulla och hade läst flera av mina böcker. De var ivriga att diskutera handlingen och karaktärerna och hade många frågor om hur det är att jobba som författare. Böckerna om Malva och Hanna, som är bästa vänner trots att de har väldigt olika personligheter och intressen, är tacksamma att prata om i lågstadieklasser. Vad innebär det att vara en bra kompis? Gör Malva och Hanna rätt eller fel? Vad är det egentligen som händer i slutet av boken? Malva och Hanna dras in i olika äventyr där de spanar efter läskiga varelser och böckerna avslutas alltid med en twist, berättar Annika Widholm.
Förutom att berätta om den nya boken Varulvspanarna så höll hon även i en skrivarworkshop med eleverna.
– I min skrivarworkshop får eleverna hitta på egna historier med hjälp av olika gestaltningsövningar. Jag visar barnen att det inte bara handlar om grammatik och att kunna stava rätt utan även om kreativitet och berättarglädje. Eleverna var mycket engagerade och skrev flera sidor. En del fortsatte med sina texter även under rasten, vilket var kul att se. Det roligaste med att vara författare är att jag kan skriva för olika åldrar och varva barnböcker med spänningsromaner för vuxna. Författaryrket passar mig eftersom jag trivs med att både ha perioder av ensamarbete då jag skriver på ett manus och veckor när jag träffar läsare på skolor och bibliotek som i Vislanda, avslutar Annika Widholm.
Josefin Petersson