ALVESTA 2023-1-27 KL. 14:13

Alvesta Teaterförening startar året med opera för barn

Av Josefin Petersson

Alvesta Teaterförening startar året med opera för barn
Foto: Alvesta Teaterförening/Minopera

ALVESTA. Våren 2023 för Alvesta Teaterförening är fullspäckad med fyra föreställningar, en i januari, två i februari och en i april. Året startar med en traditionsenlig barnföreställning, Opera för barn - Trollflöjten. Sedan är det tre föreställningar för vuxna, The Room – dansföreställning After Work, Vasadottern och Stolarna vid havet.

Alvesta Teaterförening börjar året med en familjeföreställning, som numera är tradition. Den är inbokad den 29:e januari klockan 15:00 i Festsalen i Folkets Hus och då är det en föreställning som heter Opera för barn - Trollflöjten. Wolfgang Amadeus Mozarts mest kända opera i helt ny tappning speciellt anpassad till hela familjen. En historia kring kärlek, mod och magi som med hjälp av Mozarts underbara musik för oss bort till en helt annan värld. En värld där vänskap och tapperhet betyder mer än allt annat.

– Det ska bli intressant att se hur många som nappar på det här med opera för barn, jag tror det kan finnas lite förutfattade meningar om operamusik och barn men det tycker jag man ska lägga åt sidan. I den här föreställningen får barnen bland annat vara med och sjunga, berättar Ola Nilsson, ordförande i Alvesta Teaterförening.

Nästa föreställning är den 16:e februari klockan 18:00 på Thalia i Folkets Hus, då är det en föreställning som heter The Room – dansföreställning After Work. Tobias Wallin har åtta SM i 10-dans och har deltagit i Let´s Dance. Tillsammans med sin danspartner Katarina Edling före detta solist vid Kungliga Baletten i Stockholm har han skapat en unik dansföreställning.

Sedan är nästa föreställning den 24:e februari klockan 19:00 på Moheda Bio, då är det föreställningen Vasadottern som visas. Det är en föreställning som handlar om när Gustav Vasas 19-åriga dotter avslöjas med en älskare, då hoppas hela Europa att skandalen ska kuva prinsessan. Brännmärkt, stenrik och frihetstörstande har Cecilia Vasa bara börjat. Kanske kan en vänskap med Englands drottning ge henne självständighet, eller varför inte ett liv som pirat?

Vårens sista föreställning blir den 13:e april klockan 19:00 på Thalia i Folkets Hus när Riksteatern kommer på besök med föreställningen Stolarna vid havet, en nyskriven komedi om politik och vänskap av Adde Malmberg. Den handlar om Allan, en pensionerad politiker som sitter vid sitt fritidshus på sin favoritplats. Snart visar det sig att hans granne är hans tidigare politiska motståndare Rutger. På varsin sida om tomtgränsen startar nu ett vardagsgnabb om precis allt som de tycker olika om. Allan spelas av Ralph Carlsson, känd från Mitt liv som hund, Fucking Åmål och Solsidan. Rutger spelas av Gustav Levin känd från bland annat TV-serien Träpatronerna.

– Vi är idag strax under 200 medlemmar i föreningen. Fördelen med att vara medlem är att du får ett rabatterat biljettpris på både våra föreställningar samt även på Riksteaterns övriga föreställningar runt om i landet om du visar ditt medlemskort, berättar Sven Rydgård, ledamot i Alvesta Teaterförening.

Josefin Petersson