ALVESTA 2024-1-20 KL. 16:45

Alvesta Teaterförening startar året med barnteater

Av Josefin Petersson

Alvesta Teaterförening startar året med barnteater
Foto: Obanteatern

ALVESTA. Våren 2024 för Alvesta Teaterförening är fullspäckad med fyra föreställningar, två i februari, en i mars och en i april. Året startar med en traditionsenlig barnföreställning, Det var det fräckaste. Sedan är det tre föreställningar för vuxna, Tack och lov att jag finns, Handbok för husmödrar och Vajlett och Rut.

Alvesta Teaterförening börjar året med en familjeföreställning, som numera är tradition. Den är inbokad den 3:e februari klockan 14:00 i Festsalen i Folkets Hus och då är det en föreställning som heter Det var det fräckaste, där barnen får följa en mullvad. Den lille mullvaden tittar en dag upp ur sin håla för att se efter om solen hunnit upp. Då får han plötsligt en bajskorv på huvudet, det var det fräckaste, vem gör något sådant? Mullvaden går ilsket runt till alla djuren i jakten på vem som gjort det. I den här upprepningssagan visar djuren sin oskuld i tur och ordning genom konkreta bevis.

Nästa föreställning är den 15:e februari klockan 19:00 på Thalia i Folkets Hus, då är det en föreställning som heter Tack och lov att jag finns. Det är en musikalisk poetisk föreställning i det lilla formatet med en skådespelare, två musiker, många instrument och sångstämmor. Det blir musik av Thomas Hertzman, Benny Andersson och Georg Riedel. Skådepelaren Catherine Westling, senast i föreställningen Föregångerskan, nu med två musiker på scenen med piano, cello, basklarinett, ukulele och bastuba.

Sedan är nästa föreställning den 21:e mars klockan 19:00 i Hynnenäs Bygdegård utanför Lönashult, då är det föreställningen Handbok för husmödrar som visas. Året är 1955, Ester är 19 år, har gift sig och fått flytta in i ett alldeles nybyggt hus. I föreställningen får publiken följa en husmor i tre tidsåldrar, från 50-talet till nutid. Handbok för husmödrar handlar om en nedtystad yrkesroll i det svenska folkhemmet, den obetalda hemmafrun. Det handlar om moderskap, att vara kvinna och om tidens förväntningar och konventioner.

Vårens sista föreställning blir den 8:e april klockan 19:00 på Thalia i Folkets Hus när Riksteatern i samarbete med Västerbottensteatern kommer på besök med föreställningen Vajlett och Rut, en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. Pjäsen bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi.

Josefin Petersson