ALVESTA 2024-4-9 KL. 13:50

Alvesta Teaterförening avslutar våren med Vajlett och Rut

Av Josefin Petersson

Alvesta Teaterförening avslutar våren med Vajlett och Rut
På bilden från vänster syns skådespelarna Sanna Krepper, Ellenor Lindgren, Sonja Lindblom och Marika Holmström. Foto: Patrick Degerman

ALVESTA. Den 8:e april avslutar Alvesta Teaterförening vårens program med teatern Vajlett och Rut. Det är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. Pjäsen bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi.
Teatern Vajlett och Rut är en skildring av en frireligiös by i en tid då det moderna svenska samhället börjar växa fram, samtidigt som starka religiösa traditioner lever kvar. Den unga lärarinnan Vajlett kommer till Granträskåsen i Västerbotten för att undervisa byns barn. Här är de flesta byborna med i den lokala pingstförsamlingen och Vajlett förstår snart att hon inte anses vara tillräckligt gudfruktig som lärarinna.?

Det pratas och skvallras, inte bara om Vajlett, utan också om den nyinflyttade postfröken Rut. Hon som med kortklippt hår lever utan man, trots att hon är över 35 år. Vajlett och Rut lär känna varandra, och mot sin vilja inser Vajlett att hon håller på att bli förälskad. Ingen annan får veta något om känslorna som växer så starkt mellan dem. En ny pastor kommer till byn och håller svavelosande predikningar om homosexualitet och synd. Homosexualitet har genom tiderna betraktats som ogudaktigt, skamligt och osmakligt. Fram till 1944 var homosexualitet ett brott och klassades som en sjukdom ända fram till 1979.

Rädslan för att bli avslöjande tär på Vajlett och Ruts förhållande, och relationen blir allt skörare. Fyra kvinnliga skådespelare levandegör byns alla karaktärer, samt Vajlett och Rut.

Föreställningen är 2 timmar och 30 minuter inklusive paus. Vajlett och Rut är ett sammarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Vajlett och Rut är på riksteaterturné våren 2024 och ett av stoppen blir den 8:e april klockan 19:00 på Folkets Hus i Alvesta.Josefin Petersson