ALVESTA 2024-4-30 KL. 11:00

Årets Företagare i Alvesta är utsedd:”Vi känner oss både hedrade och väldigt glada”

Av Josefin Petersson

Årets Företagare i Alvesta är utsedd:”Vi känner oss både hedrade och väldigt glada”
Petter och Gustav Reinholdson som tillsammans äger och driver Reinholdson Sko AB, som idag går under namnet Moheda är utsedda till Årets Företagare. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Varje år delar Företagarna Alvesta ut pris till Årets Företagare i Alvesta, årets vinnare är Petter och Gustav Reinholdson som tillsammans äger och driver Reinholdson Sko AB, som idag går under namnet Moheda. För ett tag sedan överraskades de av representanter från Företagarna Alvesta, så här sa de då om att bli utsedda till Årets Företagare.

– Vi blev grundlurade med ett helt annat projekt, sedan kommer de in sladdandes här på två hjul och överraskar oss. Det var såklart en positiv överraskning och vi känner oss både hedrade och väldigt glada över att bli utsedda till Årets Företagare i kommunen, berättar Gustav Reinholdsson, en av delägarna till Moheda.

Företaget Moheda har generationer av skotillverkning ända tillbaka till 1860, sedan dess har det däremot varit olika företags konstellationer, men traditionen har levt vidare genom alla år. Det som idag heter Moheda eller det fullständiga bolagsnamnet som är Reinholdson Sko AB har funnits sedan 2005. Petter och Gustav Reinholdson är därmed femte generationen inom skotillverkning, idag är de totalt nio anställda. Moheda är mest kända för sina klassiska träskor, men säljer numera även innetofflor, träsandaletter, mjukistofflor, skyddstofflor, sandaler, gummistövlar, samt en mängd olika accessoarer.

– Vi har några tråkiga år av pandemi bakom oss, men vi har stått pall ganska bra, tack vare att vi lagt om vår verksamhet så vi har flera ben att stå på. Numera är det både skobutiker, vår egen online butik och även en egen outletbutik som vi har i samma hus som lager och fabrik i Moheda. Det är framför allt vår online butik och outletbutiken som växer, sedan är samarbetena med skobutiker runt om i landet vår grund så klart, berättar Petter Reinholdson, en av delägarna till Moheda.

Bröderna Reinholdson har arbetat i företaget sedan 90-talet och har varit delägare tillsammans sedan 2005, för dem var det en naturlig sak att driva vidare när deras far Inge Reinholdson ville trappa ner. Som egenföretagare viger du däremot stora delar av ditt liv åt just ditt företag, men bröderna är överens om att det är viktigt att kämpa vidare och tro på sin idé, förr eller senare lossnar det.

– En av de viktigaste sakerna för att driva eget företag som vi ser att det är att du har rätt personer runt omkring dig. Med tanke på den utveckling vi har i världen så är det också viktigt att ligga flera steg i förväg. Dessutom är det viktigt att verkligen tro på sin produkt eller tjänst, annars blir det oerhört svårt att fortsätta framåt. I början går det trögt innan man lyckas träffa rätt, är det något man tror på så gäller det att inte ge upp utan våga fortsätta tro, plötsligt är det någon som nappar. Att driva företag är ingen populäritetstävling, utan hårt arbete som lönar sig när du gör något du brinner för, berättar Petter Reinholdson, en av delägarna till Moheda.

Just outletbutiken som de öppnade i samma byggnad som fabriken har varit efterfrågad av kunderna, då var den 400 kvadratmeter. Under förra året utökade de butiksytan till 1 200 kvadratmeter och har därmed även kunnat utöka utbudet av artiklar i outletbutiken. Totalt idag har Moheda 40 olika skomodeller som de tillverkar i den egna fabriken i Moheda, många av dem säljs i outletbutiken till rabatterade priser.

– Det är ett livsverk helt klart och i vår familj har man genom alla tider hjälpts åt. Vi tycker det är viktigt att traditionen av familjeföretaget har levt vidare i så många år och generationer. Vi blickar hela tiden framåt och utvecklar nya modeller, ibland det vi tror på själva som kan bli stort och många gånger hoppar vi också på trender som vi ser. Vi är såklart jättetacksamma över att få det här priset, vi har hållit på i många år och ser det som ett kvitto på arbetet som vi lagt ner. Det hade däremot aldrig gått utan en förstående familj, som egenföretagare får du även idéer på helgen, vi är väldigt tacksamma för alla vi har runtomkring oss, både anställda och familj, berättar Gustav Reinholdson, en av delägarna till Moheda.

Josefin Petersson