ALVESTA 2023-8-14 KL. 12:00

Åkte på en sexdubbling av kostnaden – fick lägga solpaneler i stället

Av Thomas Edgren

HJORTSBERGA. En av de i Alvesta kommun som i år satsat på solceller är Mikael Klarefelt. På familjens villa i Hjortsberga har han satt 32 glasglaspaneler med en kapacitet av 12,8 kW.

Åkte på en sexdubbling av kostnaden – fick lägga solpaneler i stället
Mikael Klarefelt åkte på en sexdubbling av elpriset så alternativ uppvärmning var en nödvändighet. Foto: Privat

Huset som han bor i är byggt på 1950-talet och är 200 kvadratmeter stort med två våningar, källare och vind.
- Det har stora fönster så energiförbrukningen blir hög. 22 000 kWh förbrukades förra året och jag fick runt 25 000 kronor i årskostnad då elpriset var så högt. Det var ohållbart, jag var tvungen att titta runt efter annat alternativ, säger Mikael.

På taket har han nu satt glasglaspaneler från Ecokraft både på västra sidan och östra sidan. Denna typ av paneler är hållbarare än andra och består av härdat glas på båda sidor.
- Folien på baksida av en vanlig panel kan frätas sönder av den starka solen och så tränger det in fukt och det blir sprickor.

Panelerna togs i bruk i slutet av mars och nu har anläggningen levererat 6500 kWh.
- Jag hade tidigare ett avtal som innebar ett pris på 50 öre per kWh. När avtalet gick ut i vintras innebar det att jag skulle få en sexdubbling av kilowattpriset.

Tack vare att det är glasglaspaneler har Micke 30 års garanti. Säljer han huset om 15 år, så har den nya fastighetsägaren fortfarande 15 års garanti kvar. Mikael tror att anläggningen har betalt sig på 8-10 år.Så ser anläggningen ut från luften, där de sitter på taket i både öster- och västerläge. Foto: Privat