ALVESTA 2022-7-9 KL. 12:00

40 elcyklar utplacerade runt Åsnen

Av Thomas Edgren

Sedan ett par dagar tillbaka kan besökare cykla runt Åsnen på elcykel. 40 elcyklar är nämligen utplacerade på sju platser där gästen har möjlighet att boka och hämta sin cykel och sedan lämna den på ett annat ställe.

40 elcyklar utplacerade runt Åsnen
Nu kan du åka bil eller buss till Åsnen och byta till elcykel och besöka sevärdheter runt sjön. Urshults camping, som drivs av Eva Jakobsson och Martin Stenberg, är ett av de ställen där elcyklar placerats ut. Foto: Destination Åsnen.

Destination Åsnen har sedan starten utvecklats med fokus på en hållbar och långsiktig utveckling. Med en elcykel kan man nå fler under en dag och upplevelsen blir rikare samtidigt som fler företag kan besökas.
- Möjligheten att hämta cykel på en plats och lämna på en annan gör det enkelt för besökare att kombinera cyklingen med till exempel att åka buss till och från området eller att paddla en sträcka, menar Karin Nilsson, Destination Småland.
Aktiviteten har genomförts i samarbete med Rentbike som utvecklat den digitala boknings- och betalningslösningen och ansvarar för service och support.
– Många av områdets besökare anländer med bil. Kan vi hjälpa dem att ta sig runt till Åsnens besöksmål med cykel och låta bilen stå så ger det positiva effekter både för miljön och för trafiken; det blir färre bilar som måste ta sig fram på de smala landsbygdsvägarna, fortsätter Karin Nilsson.


Fotnot. Insatsen har gjorts möjlig tack vare Region Kronobergs hållbarhetsprojekt Transporteffektivt Kronoberg, med finansiering från europeiska regionalfonden och Region Kronoberg.