VÄXJÖ 2022-7-17 KL. 10:00

Zoobutiken har fått nytt liv

Av Thomas Edgren

VÄXJÖ. Det har varit tomt och öde i ett år i fd Tassar & Morrhårs lokaler på Verkstadsgatan i Växjö. Men i början av juli öppnade några driftiga tjejer en ny zoobutik här; Växjö Zoologiska, och det blir åter en chans att köpa levande djur i Växjö.

Zoobutiken har fått nytt liv
Dvärgvädur och marsvin är två av flera smådjur som säljs på Verkstadsgatan. Louise Olsson tv föder upp dvärgvädur och Isabelle Hessbo föder upp marsvin. Foto: Thomas Edgren

Zoobutiken Tassar & Morrhår som funnits på Verkstadsgatan under flera decennier, köptes för ett år sedan upp av kedjan Dogman. Eftersom Dogman beslöt att öppna en större butik i Växjö, lades helt sonika Tassar & Morrhår ned till sorg för både personal och kunder. Men tack vare några fd medarbetare har nu zoobutiken återuppstått i samma lokaler fast under namnet Växjö Zoologiska.
Ägarna heter Louise Olsson och Therese Hellstigen. Louise har kaniner som specialintresse då hon föder upp dvärgvädur i Kringlans kaniner nära Hallabro, kaniner som säljs i butiken. Therese har lång erfarenhet av hundsport.
- Vi har delvis ett nytt sortiment med fler hundsportprodukter än tidigare; berättar Louise.
- Genom åren har vi lärt oss vad som efterfrågas av kronobergarna, och vi är säkra på att vi har detta utbud inom både hund, smådjur, akvariefiskar och tillbehör, menar butiksanställda Isabelle Hessbo, Gemla, som jobbat tio år vid Tassar & Morrhår och som föder upp marsvin.
På sikt kommer tjejerna även att sälja fåglar som till exempel zebrafinkar och undulater.
- Eftersom det är få som liksom vi som säljer levande djur i butiken, tror vi att många kommer att åka långväga ifrån för att titta på våra djur, menar Louise och Isabelle och påpekar att det är ett bra sätt för barn att få lära sig att ta ansvar genom att köpa ett smådjur som de kan sköta om.

Större utbud av hundsportartiklar blir det i nya zoobutiken. Som dessa; glittriga apporter, visar Louise Olsson. Foto: Thomas EdgrenDoftstationer för hundar är nytt för butiken.Fotnot. Även Mats Ljung, som arbetat 15 år vid Tassar & Morrhår med fiskar och akvarium som specialintresse, har anslutit sig till Växjö Zoologiska.