VÄXJÖ 2023-11-3 KL. 12:37

Yoga är oändlig lycka för Ernesto

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Ernesto Rodriguez flyttade från Miami i USA till Växjö och startade Ananda Yoga Studio på Smedjegatan 29 i Växjö - nu firar hans yogastudio tio år.
- Ananda betyder salighet och oändlig lycka, och min studio ska vara en plats där man mår bra och känner glädje, säger 42-årige Ernesto Rodriguez.

Yoga är oändlig lycka för Ernesto
Ernesto Rodriguez har vigt sitt liv åt yoga och meditation och att undervisa och att hjälpa andra att förstå sig själva bättre och få mer glädje i livet. Han har Ananda Yoga Studio på Smedjegatan 29 i Växjö som nu firar tio år. Foto: Hans Nilsson


Ernesto Rodriguez växte upp i Venezuela i Sydamerika. Han flyttade till USA i övre tonåren för att studera på universitet.
Ernesto har en formell utbildning i företagsekonomi och en Master i International Business. Han arbetade på olika företag i Florida och var inriktad på en karriär i den världen.
Men så blev det inte.
- Jag tyckte det var fantastiskt att plugga marknadsföring i USA. Men jag märkte sedan att det inte var min grej att jobba med det, förklarar han.
- Man måste ha en fasad, och man kan inte vara ärlig mot människor. Jag hade fått ett större intresse för filosofi, meditation och att hitta en djupare mening med livet, och jag skulle precis bli pappa då. Så jag frågade mig om det verkligen var det livet jag ville dela med mina barn, förklarar han.

På universitetet hade Ernesto blivit förälskad i en tjej från Gemla i Växjö kommun och de blev ett par. De bodde tillsammans i elva år i USA innan de flyttade från Miami till Växjö och sedan till Tegnaby och Åryd.
- Vi fick barn i USA och letade efter en bättre miljö för vår familj, nu har vi två pojkar som är 11 och 15 år, berättar han.
Ernesto hade upptäckt yoga och meditation när han var 24 år. Han utbildade sig till yogalärare i USA och engagerade sig i ett buddhist-center i Miami.
Sedan dess har han vigt sitt liv åt yoga och meditation och att undervisa i det - och att hjälpa andra att förstå sig själva bättre och få mer glädje i livet.

Så när han och hans familj kom till Växjö från USA 2011 började han planera att öppna en yogastudio. Hösten 2013 blev det verklighet på Smedjegatan 29 i Växjö.
Där äger och driver han Ananda Yoga Studio. Ananda är sanskrit och betyder salighet eller oändlig lycka, men det är också Buddhas kusin, följeslagare och en av hans närmsta lärjungar.
Ernesto närmar sig yogan med en filosofisk blick och är påverkad av buddhismen. Han har studerat tibetansk buddhism, qi gong, reiki och ljudterapi med crystalskålar, akupressur och qi gong-healing. Ernesto utövar även olika wellness och är certifierad reiki master, akashic records konsult och hypnotisk-regressionsterapeut.

På Ananda Yoga Studio är det klassisk yoga och meditation som gäller och mycket handlar om mental hälsa. Fokus är på det inre, på andningen och den holistiska upplevelse yogan kan ge.
- Jag vill inte att yoga bara ska vara fysiskt, jag vill att man går djupt ned i medvetandet också. Fokus ligger på andningen och på att vara medveten. För mig är detta en må-bra-yoga på det fysiska, mentala och emotionella planet, förklarar Ernesto.
Det är många olika aktiviteter och olika nivåer av yoga på Ananda Yoga Studio. Yoga och meditation sker på kvällarna. På dagtid jobbar Ernesto bland annat med mindfulness coaching och utgår från buddhistisk psykologi i samtal med människor för att hantera själslig smärta till exempel.
Han har även föreläsningar, workshops, gruppmeditation, retreats, frigörande dans, och andra aktiviteter inom yoga, meditation och personlig utveckling. På Ananda Yoga Studio finns också andra instruktörer som håller kurser i Yinyoga och Kundaliniyoga.
- Det har varit ett hårt arbete i tio år. Jag trivs mycket bra i Växjö och i min lokal, men efter tio år känner jag att det är dags att hitta en större lokal, berättar han.

De flesta som håller på med yoga är kvinnor. Så är det även på Ananda Yoga Studio, men Ernesto har startat en yogaklass som heter Yoga för män. Den har blivit populär de senaste åren.
- Yoga för män är designad för killar i alla åldrar och bakgrunder. Fysisk aktivitet är ett effektivt och direkt sätt att lugna sinnet och Yoga för män fokuserar på yoga-positioner som kan vara utmanande och roliga för män.
- Samtidigt utvecklar vi en medvetenhet, balans, andning och avspänningstekniker som kan vara värdefulla verktyg i vårt dagliga liv, förklarar Ernesto.


hans nilsson


Ernesto Rodriguez som har Ananda Yoga Studio i Växjö närmar sig yogan med en filosofisk blick och är påverkad av buddhismen. Han har bland annat studerat tibetansk buddhism, qi gong och reiki. Foto: Hans NilssonPå Ernesto Rodriguez yogastudio är det klassisk yoga och meditation som gäller och mycket handlar om mental hälsa. Fokus är på det inre, på andningen och den holistiska upplevelse yogan kan ge. Foto: Hans Nilsson