VÄXJÖ 2023-4-28 KL. 17:15

Wilma är Växjö Lakers guldvovve: "En liten del i SM-guldet har hon nog"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Wilma är en valp på sex månader som älskar att hänga i Vida Arena och bli klappad av spelarna i Växjö Lakers. Hon följer sin husse Johannes Engdahl varje steg han tar när han jobbar som materialare för Växjö Lakers. Nu har Wilma firat sitt första SM-guld med Växjö Lakers.
- Med Wilma blir det ett mjukare värde i Växjö Lakers. Så en liten del i SM-guldet har hon nog, säger Johannes Engdahl och skrattar.

Wilma är Växjö Lakers guldvovve:
Johannes Engdahl och Wilma är ett oskiljaktigt par. Hon följer varje steg han tar när han jobbar som materialare för Växjö Lakers och hon älskar att vara i Vida Arena. Nu har hon och husse firat Lakers fjärde SM-guld. Foto:Hans Nilsson

VÄXJÖ. Wilma är en valp på sex månader som älskar att hänga i Vida Arena och bli klappad av spelarna i Växjö Lakers. Hon följer sin husse Johannes Engdahl varje steg han tar när han jobbar som materialare för Växjö Lakers. Nu har Wilma firat sitt första SM-guld med Växjö Lakers.- Med Wilma blir det ett mjukare värde i Växjö Lakers. Så en liten del i SM-guldet har hon nog, säger Johannes Engdahl och skrattar.
Johannes Engdahl började sin bana som materialare i HA74 Sävsjö för runt tio år sedan. Nu har han varit materialare i Växjö Lakers sedan 2019 och i och med segern i finalen mot Skellefteå i måndags har han nu fått uppleva två SM-guld med klubben.
Det här är dessutom det första SM-guldet för hans hund Wilma.
När Johannes Engdahl mottog guldmedaljen på isen i måndags kväll i Vida Arena och intervjuades var givetvis Wilma med och hon syntes även på CMores sändningar
- Wilma var ganska tagen av situationen, hon behöver nog vila ut nu i sommar, berättar Johannes dagen efter SM-guldet.

Johannes har älskat hundar sedan han var liten och växte upp i Stockaryd utanför Sävsjö. Under hela hans uppväxt fanns det hundar i familjen, både jakthundar och sällskapshundar och även hans mor- och farföräldrar och hans morbröder och farbröder hade hund.
När han var i 17 år fick han en egen hund, en labrador som hette Alma. För ett par år sedan var han tvungen att låta avliva henne när hon blev gammal och sjuk. Det tog honom hårt och han hade svårt att komma över det.
- Att ta ett beslut om att att ens bästa vän ska avlivas, det är så hemskt. Jag kände att jag aldrig mer skulle ha en hund igen efter det, säger Johannes.

Men i höstas kom suget tillbaka efter en hund. Han har en kompis som har en hund som är en blandning av bichon havanais och pudel, en havapoo, och det var den vovven som fick honom på andra tankar.
Utanför Borås hittade han en kennel som föder upp den blandrasen. När han gjorde ett besök där fastnade han direkt för Wilma och hon verkade bli förtjust i honom. Sedan dess är de ett oskiljaktigt par.
Det är inte ovanligt att hundägare har sina vovvar med sig på arbetsplatsen. Men i det här fallet blir det lite speciellt eftersom Johannes arbetar som materialare för Växjö Lakers.

Lilla Wilma är med sin husse hela tiden i stort sett i hans arbete i Vida Arena. Hon sover eller leker eller gnager på ett ben när han slipar skridskor, justerar benskydd och tvättar spelarnas dräkter eller plockar undan och ser till att det ser snyggt ut i omklädningsrummet.
Även på träningarna och matcherna är hon med. Hon ligger bekvämt i en ryggväska för hundar under matcherna när husse jobbar i båset.
Wilma hänger med även när det är bortamatch. Hon har säkert flugit och flängt mer än någon annan hund i Sverige i år, både med spelarbussen och med flyget med Växjö Lakers.
- Första gången Wilma skulle flyga trodde jag att hon skulle vara rädd, men hon brydde sig inte. Hon sov hela flygresan och var hur lugn som helst. Wilma är världens lugnaste hund, berättar Johannes.

Sådan herre sådan hund, brukar man säga, för Johannes är själv en lugn typ. Precis som husse är Wilma social också. Hon har blivit som en maskot åt Växjö Lakers, en trivselfaktor, och hon har fått flera bra kompisar bland spelarna.
- Hon älskar att vara i Vida Arena, hon blir glad varje gång hon kommer hit. Spelarna gillar henne, särskilt Hardy Häman Aktell. Han stannar ofta och klappar henne, han och Wilma har en speciell relation. Men även Hugo Gustafsson och de nordamerikanska spelarna i laget gillar henne mycket.

Wilmas närvaro har positiva effekter på både spelare och materialare i Lakers, verkar det som.
- Wilma ger andra värden till klubben. På natten efter förlusten mot Skellefteå här i Vida Arena var det tungt även för mig och min kollega Martin Berg när vi skulle jobba. Men när vi såg Wilma springa runt och leka på golvet blev vi genast glada och piggnade till.


hans nilsson


När Johannes Engdahl mottog guldmedaljen på isen i måndags kväll i Vida Arena efter segern mot Skellefteå och intervjuades av Aftonbladet var givetvis Wilma med Foto: Josefin PeterssonLilla Wilma är med sin husse Johannes Engdahl hela tiden i hans arbete i Vida Arena. Hon sover eller leker eller gnager på ett ben när han slipar skridskor, tvättar spelarnas dräkter eller plockar undan i omklädningsrummet. Foto: Hans Nilsson