VÄXJÖ 2023-1-27 KL. 16:10

"Vi får inte får glömma Förintelsens offer"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det var den internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari - en minnesdag som sker samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Med anledning av detta visade Det fria ordets hus årets minnesutställning "RAZA. Om att sortera människor" i konsthallen i Växjö.


- Vi får inte glömma Förintelsens offer, det är det Minnesdagen är till för, säger Agneta Myrestam, kulturutvecklare på Det fria ordets hus i Växjö. Foto: Hans Nilsson


- Vi får inte glömma Förintelsens offer, det är det Minnesdagen är till för, säger Agneta Myrestam, kulturutvecklare på Det fria ordets hus i Växjö.
Det var Forum för levande historia som hade producerat minnesutställningen "RAZA. Om att sortera människor". Ett 15-tal besökare kom för att titta på utställningen som visades från klockan 11.30 till 13.00 den 27 januari.
Minnesdagens huvudsakliga fokus är att vi aldrig ska glömma Förintelsens offer. De sex miljoner judar som dog i Förintelsen. De romer och polacker som utsattes för folkmord. De tusentals andra människor, bland annat funktionsnedsatta och homosexuella, som nazisterna förföljde, fängslade och dödade.
Utställningen påminde oss om rastänkandets historia och ”vi och dom”-tänkandet. Hur illa det kan gå när man delar upp människor i raser där den egna ”rasen” betraktas som överlägsen andra "raser".
Förutom att Det fria ordets hus visade minnesutställningen hade man lagt fram böcker som handlar om Förintelsen. Man kunde även lyssna på podden Överlevarna som görs av Bernt Hermele, journalist och författare och Cato Lein, fotograf.