VÄXJÖ 2023-5-5 KL. 18:47

Växjö Pride FIRAR 10 år

Av Josefin Petersson

VÄXJÖ. Växjö Pride är 10 år av kraft och engagemang där alla gemensamt skapat ett mer inkluderande samhälle.
Växjö Prides begynnelse startade under 2013 när några engagerade ungdomar, med viljan att verka för en bättre stad, startade arbetet med att skapa Växjös första Prideparad.
500 personer gick i paraden då och sedan dess har hundratals föreningar, organisationer och företag gått i paraden tillsammans.

Växjö Pride FIRAR 10 år
I 10 år har Växjö visat att de är en stad att räkna med i kampen för allas rätt att vara och älska den hen vill. Foto: Växjö Pride


Växjö Pride handlar om att engagera sig, ta ställning och att agera i en riktning för ett inkluderande samhälle. I 10 år har Växjö visat att de är en stad att räkna med i kampen för allas rätt att vara och älska den hen vill.

Varje engagemang, stort som litet, betyder mycket. Bli medlem i Växjö Pride, anmäl er programpunkt, swisha ett bidrag, bli volontär, gå i paraden, införskaffa en Pride flagga, eller klä dig i regnbågens färger under deras Let´s Go Rainbow kampanj.
– Det är med stor stolthet vi ser tillbaka på 10 år av Växjös viktigaste vecka och vi fortsätter att ta kampen vidare tillsammans. Växjö har i hög grad genom åren symboliserat frihet, öppenhet och kärlek! Tack för det Växjö, nu kör vi, berättar Suzana Moc´evic´, ordförande i Växjö Pride.

En nyhet för i år är Pride House på Palladium. Den 11:e–12:e maj kommer Pride House arrangeras på Palladium i Växjö. Två dagar av kunskap, glitter och allvar. Ett program har tagits fram av Växjö Prides styrelse utifrån en bredd med olika infallsvinklar och spännande teman. Programmet består av föreläsningar, samtal, workshops, scenkonst och lekfulla aktiviteter.

Lördagen den 13 maj klockan 14:00 är det sedan dags för Prideparaden, hela Växjös manifestation för HBTQI. Paraden har sedan start varit hela Växjös manifestation för HBTQI+ och en hyllning till kärleken. Alla är välkomna att delta i syfte att ta ställning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoners rättigheter. Paraden går genom centrala Växjö och avslutas i Linnéparken med en hejdundrande konsert och högtidstal. Gå med ditt företag, organisation, förening, eller gå med din partner, dina syskon eller kompisgänget.
Josefin Petersson


Suzana Mocevic är ordförande i Växjö Pride. Foto: Privat