VÄXJÖ 2024-2-1 KL. 19:26

Växjö-artister i upprop mot Israel

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Tre Växjöbor finns bland de drygt 1 000 artister som nu uppmanar EBU att stänga av Israel från Eurovision Song Contest i Malmö i maj i år.
Sannah Sae från Rottne och Växjö, Adrijana Krasniqi från Rottne och Niklas Stenemo, Växjö, har skrivit under uppropet som publiceras på Aftonbladet Debatt.

Växjö-artister i upprop mot Israel
Sannah Sae från Växjö är en av de drygt 1000 artister som vill att Israel stängs av från Eurovision Song Contest i Malmö i maj. Foto: Jonna TorstenssonArtisterna vill att europeiska radio- och tv-unionen EBU utesluter Israel från Eurovision song contest på grund av det som nu sker i Gaza.
Det här är en anti-Israellista med några ganska kända namn som exempelvis Mauro Scocco, Louise Hoffsten, Malena Ernman, Eagle-Eye Cherry, Annika Norlin, Robyn, Refused och Lili & Sussie.
Men de flesta som skrivit på uppropet är tämligen okända för den breda allmänheten. De tre artisterna från Växjö kommun får räknas till den kategorin.
Adrijana Krasniqi från Rottne var med i Melodifestivalen 2017 där hon framförde sin låt ”Amare”. Den kom sexa i deltävlingen och gick inte vidare till final.
Sannah Sae har sjungit in ett antal låtar som finns på Spotify. Som barn ställde hon upp i flera talangtävlingar, och tävlade i Junior Eurovision Song Contest på TV 4.
För några år sedan sjöng hon låten "Shit va stark" som handlar om hennes mamma.
Niklas Stenemo var tidigare sångare och gitarrist i Växjöbandet Mo och basist i Melody Club. Sedan flera år är han sångare i Kite.
Att det här är en verkligt laddad och känslig fråga visar bland annat händelsen med Sebastian Stakset, som för flera år sedan var med i hiphopgruppen Kartellen och blev dömd till fängelse för narkotika- och vapenbrott.
Han blev sedan kristen och drogfri och lämnade sitt gamla liv och bröt kontakten med gamla kompisar. Förra året var han på Fortnox Arena i Växjö och berättade om sitt liv och sina erfarenheter i mötet med Jesus i eventet ”Det finns hopp”, som Ulriksbergskyrkan arrangerade.
Sebastian Stakset var dessutom en av de drygt 1 000 artister som skrev på uppropet om att bojkotta Israel från årets Eurovision song contest.
Men i en intervju i tidningen Dagen förklarade han att han ångrade sig. Sebastian Stakset backade helt enkelt ur efter att ha fått starka reaktioner på en Instagram-post om konflikten.
- Jag lider med både judar och palestinier och sätter ingen över den andre, berättar han.
Sebastian Stakset ringde och förklarade att det inte är hans kall i livet, utan han vill vara en försonande kraft och inte ta ställning.
- Jag såg först inte den här hatstormen som kom och då kände jag att det här är inte mitt kall i livet. Jag tror att jag kan göra mer än att bara stå på en lista, säger han till Aftonbladet.
Sebastian Stakset säger att han har många palestinska vänner och vill dem väl. Han berättar att han planerar att åka till Gaza för att bistå med medicinhjälp så fort gränserna öppnas.


hans nilsson