VÄXJÖ 2023-5-26 KL. 17:30

Varför går inte Växjöborna på damernas matcher?

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Varför går inte folk på damfotboll? Den frågan ställer sig Åsa Malmström, ny vd i Växjö DFF. Hon ser som en av sina främsta uppgifter att få Växjöborna att börja gå på Växjö DFF:s hemmamatcher på Visma Arena.
- Om man är sportintresserade borde man gå och titta på Växjö DFF, de spelar ju bra fotboll. Ge det en chans, uppmanar Åsa Malmström.

Varför går inte Växjöborna på damernas matcher?
- Målet är ett publiksnitt hemma på Visma Arena på 2 000 personer. Någon gång måste vi ta det steget, förklarar Åsa Malmström, vd i Växjö DFF. Foto: Hans Nilsson


I april i år blev Åsa Malmström ny vd för Växjö DFF. Hon har bland annat jobbat med marknad och försäljning i Växjö Lakers organisation i sex år och varit resande säljare på Ahlsell i VVS-branschen.
De senaste två åren har hon haft eget bolag som säljkonsult.
- Jag har gått på ett antal matcher med Växjö DFF under åren. Nu känns det fantastiskt att bli vd i Växjö DFF. Jag drivs bland annat av att jag tycker att flickor och kvinnor ska ha samma förutsättningar som pojkar och män att utöva sin sport, förklarar Åsa Malmström.

Men det finns en fråga som damfotbollen brottas med. Var är publiken?
Inte ens de som säger att de håller på Växjö DFF sitter på läktaren på Visma Arena när A-laget har hemmamatch i Damallasvenskan. Landslagets framgångar i OS, VM och EM och en större bevakning av damfotboll i media avspeglas inte i publiksiffrorna på matcherna i Damallsvenskan. På Växjö DFF:s hemmamatcher på Visma Arena är publiksnittet bara 350 personer.

Varför? Det undrar Åsa Malmström. Men hon har kanske svaret på den frågan.
- Vi har inte synts tillräckligt, vi måste synas mer digitalt och på sociala medier och på stan med affischering och annonsering. Vi skulle behöva mer drag på matcherna, vi borde ha supportrar som East Front. Kan man få lite draghjälp av Lakers Lakejer till någon match hade det varit fantastiskt, berättar hon.
- Men det är fotbollen som spelas på planen som ska vara det viktiga. A-laget i Växjö DFF har flera sevärda spelare som exempelvis Evelyn Ijeh, Nesrin Akgün och vår lagkapten Emma Pennsäter. Växjö DFF spelar en bra fotboll och det finns en framtid också. I vår akademi är det spelare från hela landet och i våra F17 och F19-lag finns det många talanger som är på gång.
- Men man måste jobba mer med matcherna och locka folk med en säljande inramning som passar alla. Kanske ordna happenings och olika tema vid matcherna med beach party och band som spelar till exempel.
Växjö DFF har inlett årets seriespel med fyra vinster och fem förluster. I skrivande stund ligger laget 8:a i Damallsvenskan efter den senaste matchen mot BP där Växjö vann med 1-0 inför 449 personer i publiken på Visma Arena.

Det ser stabilt ut och siktet är inställt på att hänga kvar i Damallsvenskan. Därför har Åsa Malmström satt upp ett mål till 2024.
- Målet är att ha ett publiksnitt hemma på Visma Arena på 2 000 personer. Någon gång måste vi ta det steget, slår hon fast.
- Redan nu i höst ska vi göra en extra satsning på att försöka slå det tidigare publikrekordet för Växjö DFF på hemmaplan. Det är från kvalmatchen till Elitettan den 18 oktober 2015. Då var det 1 775 personer på Myresjöhus Arena och vi vann med 6-0 mot IF Böljan Falkenberg.


hans nilssonPå Växjö DFF:s matcher på Visma Arena är publiksnittet bara 350 personer. Varför så få? Det undrar Åsa Malmström. Mot BP i söndags var 449 personer. Foto:Hans NilssonÅsa Malmström är ny som vd för Växjö DFF. Hon vill få Växjöborna att börja gå på Växjö DFF:s matcher. Publiksnittet är 350 personer och här mot BP i söndags var det 449 personer i publiken. Hon har 2 000 personer i snitt som mål. Foto: Hans Nilsson