VÄXJÖ 2022-10-31 KL. 10:00

Tygbutiken som gör succé: ”Vi har kunder i hela Europa”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. För elva år sedan startade Susanne Nilsson och Camilla Stenberg Tyg & Design i Växjö - butiken har blivit en succé och en stor del av hemligheten bakom framgången är personkemin mellan delägarna.
- Vi är som Bill och Bull, vi har samma tänk, och vi har faktiskt inte bråkat eller ens varit oense en enda gång under elva år, förklarar de.

Tygbutiken som gör succé: ”Vi har kunder i hela Europa”
Susanne Nilsson och Camilla Stenberg startade Tyg & Design för elva år sedan Personkemin är en stor orsak till succén. - Det går väldigt bra för oss, vi bråkar aldrig och vi tänker likadant. Vi är som Bill och Bull, säger de. Foto: Hans Nilsson

Susanne Nilsson, 55 år, och 46-åriga Camilla Stenberg lärde känna varandra för runt 15 år sedan när de jobbade ihop på Tyghörnan som låg på Klostergatan.
Innan det hade Camilla bland annat jobbat på Blomsterlandet och på Åhléns i Växjö. Susanne hade varit på Ica Maxi i många år.
På Tyghörnan insåg de snart att de hade en speciell relation. Båda är lugna, eftertänksamma och glada.
- Vi är som hand i handske, och vi tänker likadant, säger Susanne.
- Ja, vi är på samma våglängd, fortsätter Camilla.
Eftersom de kom så bra överens och de verkligen ville jobba med tyger bestämde de sig för att slå sina påsar ihop och starta en egen butik istället för att vara anställda.

För elva år sedan, då finanskrisen fortfarande kastade mörka skuggor över ekonomin, öppnade de Tyg & Design i Blendapassagen i Växjö. Sju år senare flyttade de in i butikslokalen på Klostergatan 5 i Växjö där Musikcentralen låg tidigare.
- Det har gått bra för oss hela tiden. Men i Blendapassagen kunde man inte köra in med bil, det kan man här på Klostergatan och det behöver vi ibland, säger Susanne.
De har lyckats överleva svängningar i konjunkturen och en tuff pandemi. Konceptet med designade inredningstyger, keramik från Öland, kuddar, möbeltyger, och måttanpassade rullgardiner har visat sig vara en total succé.
- Vi vill inte ha massproducerat, det är inget för oss, slår Susanne fast.
- Nej, vi vill gärna ha de lite udda varorna som inte finns överallt att köpa, och vi väljer nordisk design och miljötänk och hållbarhet för alla tyger vi säljer, säger Camilla.
De sätter en stor ära i att kunna erbjuda en service med ett glatt humör. Det krävs nog om det ska fungera. För idag är Tyg & Design mycket mer än en butik där man bara går in och handlar varor.
De två delägarna har utvecklat ett koncept med flera ben att stå på. Här kan man till exempel komma in med färgprover, tapetprover eller foton och boka en konsultation till sitt hem eller arbetsplats.
Susanne, Camilla eller någon av de anställda, Linda Andersson och Lovisa Schandersson hjälper till med tips för att man ska hitta rätt färger och mönster. De ger förslag om gardinuppsättningar, solskydd inomhus och inredning med textiler och syr upp gardiner i butiken efter önskemål.
Om kunden vill gör de dessutom hembesök och erbjuder mätning, montering och upphängning av gardiner, rullgardiner och plisségardiner och tapetsering av möbler.

Tyg & Design började som butik, men nu gör Susanne och Camilla allt mer hembesök.
- Kunderna är mer intresserade av att köpa de här tjänsterna idag. De vill ha en helhetslösning. Vi såg efterfrågan och vi såg potentialen, säger Camilla.
De åker även ut till företag och hjälper till med exempelvis gardinuppsättningar och bonader. Tyg & Design har flera hotell och restauranger i Växjö som kund, bland annat PM, Hotell Värend, Hotell Esplanad, La Castellina, Izakaya Moshi, Texas Longhorn, berättar Camilla stolt.
- Vi har även fått äran av vår biskop Fredrik Modéus att sy och hänga upp gardiner och gjort omklädning av möbler på hela Östrabo. Det var ett spännande och roligt jobb som var lite utöver det vanliga, säger Susanne.
Tyg & Design sysselsätter inte bara sin egen personal. När de gör jobb hemma hos folk och på företag samarbetar de med AB Qvistgaards Snickerier och LJ Tapetserarverkstad i Växjö.

Nu när Sverige genomlider en elkris försöker de även att anpassa sig efter det i utbudet.
- Det är en nyhet. Vi kan hänga upp dubbla gardiner vid ytterdörrar och fönster. Det blir som en luftspalt mellan gardinerna, som en isolering, förklarar Camilla.
Susanne och Camilla är nästan på väg att skapa ett litet imperium av Tyg & Design. Tanken har slagit dem att eventuellt öppna en butik i en annan stad så småningom.
De har gått från att vara anställda och jobba i butik i flera år till att bli framgångsrika egna företagare.
- Det går väldigt bra för oss, men vi har jobbat hårt för det här. Särskilt de första åren, då jobbade vi från morgon till kväll, från åtta till åtta nästan varje dag, säger Camilla.
- Vi har kunder över hela Sverige, som Kalmar, Eksjö, Stockholm och Göteborg till exempel, och vi har varit på hembesök och gjort jobb i Jönköping och Värnamo. Vi har till och med kunder i Frankrike, England, Danmark, Norge och Italien berättar Susanne.
- En del av våra kunder har frågat om vi inte kan öppna butik i Stockholm och Göteborg. Det är något vi har börjat fundera på, lägger hon till.


hans nilsson


Tyg & Design har hittat sin egen profil. - Vi vill inte ha massproducerat, säger Susanne Nilsson. - Vi vill ha ha de lite udda varorna som inte finns överallt att köpa, säger Camilla Stenberg. Foto: Hans Nilsson- Vi väljer nordisk design och miljötänk och hållbarhet för alla tyger vi säljer, säger Camilla Stenberg och Susanne Nilsson. Foto: Hans Nilsson