VÄXJÖ 2023-9-1 KL. 17:00

”Turismpriset är ett viktigt pris i en viktig bransch”

Av Hans Nilsson

KRONOBERG. Förra året vann RentBike Kronobergs läns turismpris - vem ska få priset 2023? Vinnaren presenteras i slutet av september.
- Vi fick in 29 nomineringar, det är en ökning från förra året. Turismpriset är en bra marknadsföring för den som vinner så jag tror det här priset betyder mycket, säger Amanda Elofsson, projektledare på Destination Småland på Kungsgatan 6B i Växjö.

”Turismpriset är ett viktigt pris i en viktig bransch”
- Vi är jätteglada att turismpriset skapar ett sådant engagemang, säger Amanda Elofsson, projektledare på Destination Småland. Foto:Pressbild


Allmänheten hade fram till den 27 augusti på sig att nominera ett företag eller en organisation i Kronobergs besöksnäring till årets turismpris i Kronobergs län.
Tidigare år har kommunerna fått skicka in en nominering till Destination Småland. Men förra året var första året som allmänheten fick nominera.
På Destination Småland är man mycket nöjd med att man fick in 29 nomineringar.
- Vi är jätteglada att det skapar ett sådant engagemang och många har verkligen tagit sig tid att skriva långa och bra motiveringar, förklarar Amanda Elofsson vid Destination Småland.
- Vi anser att det är ett viktigt pris för en viktig bransch som alla invånare har glädje av. Turismen och besöksnäringen är ju viktig för länet. Det skapar många arbetstillfällen, och priset visar att man har gjort något bra och bidragit till helheten för besöksnäringen i länet, lägger hon till.

Vd:n och personalen på Destination Småland väljer först ut de mest lämpliga av alla nomineringar som kommit in.
Vinnaren utses sedan av en oberoende jury med representanter från näringslivet i Kronoberg. Den består av en representant från Almi och Region Kronoberg, och Destination Smålands vd, en av länets näringslivschefer och förra årets vinnare.

Kriterierna för att vinna är att man ska bidra till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen och utveckla en hållbar verksamhet metodiskt och målmedvetet.
Pristagaren ska även utveckla, sprida och dela nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen och dess roll i samhället.

Vinnaren av priset får 10 000 kronor och representerar Kronobergs län i den nationella tävlingen “Stora Turismpriset” som avgörs i december i Stockholm.
Den som vinner “Stora Turismpriset” får 100 000 kronor. Man får även resebidrag och middag vid prisutdelningen som hålls på Münchenbryggeriet i Stockholm den 6 december 2023.

Kosta Boda Art Hotell vann det stora turismpriset i den nationella tävlingen 2012 i Stockholm - och 2016 fick Little Rock Lake Zipline ett eget hederspris i entreprenörskap vid den nationella tävlingen.


hans nilsson

De senaste vinnarna av turismpriset
2022 RentBike
2021 Kosta Safaripark
2020 Grimsnäs Herrgård
2019 IKEA Museum
2018 Toftastrand hotell och konferens samt Villa Viks matsalar