VÄXJÖ 2024-1-19 KL. 18:58

Trottagårdens diverse på kulturnatten: ”Det här är som en liten oas i Växjö”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Trottagårdens diverse i källaren på Storängsgatan 8 i Växjö bjuder på ett späckat program på kulturnatten och startar redan vid 12 med en öppen scen.
- Det här är som en liten oas i Växjö, och ett sätt för mig att träffa människor och vara social, säger Ingemar Karlsson, som driver Trottagårdens diverse.

Trottagårdens diverse på kulturnatten:  ”Det här är som en liten oas i Växjö”
- Det här är en kommersiell verksamhet. Jag måste sälja så att jag i alla fall får ihop till hyran, och gärna lite till. Men det här är nog den mest anonyma butiken i hela stan, säger Ingemar Karlsson och skrattar. Foto: Hans Nilsson


Ingemar Karlsson har genom åren samlat på sig tusentals loppisgrejer i ladan hemma på Trottagården i Uråsa.
Det handlar bland annat om massvis med begagnade böcker, skivor, prydnadssaker, glas och porslin, lampor och möbler.
Till slut kände han att han hade för mycket grejer. Då fick han veta att det fanns en källarlokal ledig i en hyresfastighet på Storängsgatan 8 bakom polishuset i Växjö. Där öppnade han Trottagårdens diverse.
- Jag tror att det var 2014 eller 2015, jag minns inte riktigt. Men jag behövde bli av med mina loppisgrejer och det var därför jag startade det här stället. Hyran är låg och det är ett bra läge nära city, berättar 73-årige Ingemar Karlsson.

De första åren hade han öppet på lördagar. Men sedan några år är det måndagar klockan 17.30 till 20.00 som gäller.
- När jag kommer hit vid 17.30 på måndagar brukar det vara några som redan är här och väntar på att jag ska öppna. De är här nästan varje måndag, berättar han.
I grunden är Trottagårdens diverse en loppisbutik där Ingemar säljer begagnade böcker, skivor, glas och kuriosa.
Men här finns allt möjligt. I källaren har Ingemar även ett rum med ekologisk mat. Där kan man köpa honung, ägg, råris, kidneybönor och så potatis, hokaidopumpor, morötter och lök som han har odlat själv i Uråsa.
- Det här är en kommersiell verksamhet. Jag måste sälja så att jag i alla fall får ihop till hyran, och gärna lite till. Men det här är nog den mest anonyma butiken i hela stan, säger Ingemar och skrattar.
Trottagårdens diverse är även ett bokcafé, ett musikcafé och en mötesplats. På måndagar kan man komma hit och spela och sjunga eller läsa en dikt och lyssna på skivor, till exempel, om man vill. Ingemar har också haft konstutställningar i källaren.
- Det brukar väl vara 10-20 personer här som mest. Ibland vill folk prata och det blir kanske lite filosofiska diskussioner. Då kan vi ha öppet ända till 21.30, förklarar han.
När Lokaltidningens reporter gör ett besök på Trottagårdens diverse dyker två av hans bästa vänner upp, Benny Vairagi och Ulla Gummesson.
- Det här är en fristad där folk kan känna sig välkomna. Här får alla yttra sig och man kan vara sig själv. Överallt där Ingemar bygger upp något blir det på det här viset. Det är likadant i Uråsa och Säljeryd, säger Benny Vairagi, och Ulla Gummesson håller med.


hans nilsson


I en källarlokal på Storängsgatan 8 bakom polishuset i Växjö har Ingemar Karlsson Trottagårdens diverse sedan runt tio år. Foto: Hans Nilsson- Det här är en fristad där folk kan känna sig välkomna. Här får alla yttra sig och man kan vara sig själv, säger Benny Vairagi, och Ulla Gummesson håller med. Foto: Hans Nilsson


Kulturnatten - Trottagårdens diverse
12.00 Öppen scen
12.30 George & Annette, gitarr & sång
13.00 Miir Musiqant, spelar & sjunger
13.30 Tobias Eriksson, sång
14.00 Lars Edqvist, berättar om sitt författarskap och sina
böcker bland andra "Neil Youngs ansikte". Han läser också
en nyskriven text.
14.30 Le fil rouge teater, förberedelse
15.00 Annas minnen, teaterpjäs av Le fil rouge teater
15.30 Richard Eriksson, gitarr & sång
16.00 David Färdig kåserar
16.30 Olivia & Lars, sång, gitarr & kontrabas
17.00 Lollo & Eva, pratar om drömmar & symboler
17.30 Eva Lindelöv sjunger och vill att vi alla sjunger
tillsammans också.
18.00 Musikquizz med Micke Östlund