VÄXJÖ 2023-9-22 KL. 11:45

”Tror på Växjö city som levande handelsplats”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Butikslokalen på Storgatan 20 där Cenino snart flyttar in ligger i en fastighet som ägs av fastighetsbolaget NFAB.
- Vi tror på Växjö city som en levande handelsplats, och att Cenino flyttar hit är bra för city. De passar perfekt i det här butiksstråket, säger Jakob Johansson, vd på NFAB.

”Tror på Växjö city som levande handelsplats”
- Cenino passar perfekt i det här butiksstråket, säger Jakob Johansson, vd på NFAB, som äger fastigheten på Storgatan 20 där Kristoffer Sjöholms och Filip Nilssons butik Cenino flyttar in i början på oktober. Foto:Hans Nilsson


I mars i år valde klädkedjan Kappahl att stänga butiken på Storgatan 20 i Växjö och istället satsa helt på butiken på Grand Samarkand.
Man angav två skäl till att man övergav Växjö city: minskad försäljning och problem med dålig lukt i form av rök- och avloppslukt.

Kappahl påstod att fastighetsägaren inte lyckats åtgärda den dåliga lukten trots flera felanmälningar.
- Det är åtgärdat för länge sedan, det har inte varit några problem på länge. Jag tror dessutom inte att det var skälet till att Kappahl stängde butiken, säger Jakob Johansson på NFAB.

Fastighetsbolaget NFAB äger hela det så kallade PM-huset mitt i stan.
- När vi köpte fastigheten 2011 var den eftersatt. Men vi har gjort stora satsningar på den. Vi har investerat för flera 100 miljoner kronor, och byggt ut och renoverat, berättar Jakob Johansson.
Efter att Kappahls gamla lokal stått tom sedan i mars i år har NFAB nu hittat en ny hyresgäst i Cenino. Nu är ingen lokal tom i fastigheten.
- Vi är väldigt nöjda och mycket stolta över att kunna välkomna Cenino. Det är mycket shopping och ett bra flöde med kunder här vid Storgatan och Västergatan, säger Jakob Johansson.
- Cenino har det stora utbudet av internationella varumärken och hög servicenivå som passar mycket bra in i vårt kvarter och i vår mix av företag i fastigheten.

De senaste åren har flera aktörer flyttat från Växjö city eller lagt ned sin verksamhet. Men Jakob Johansson tror att vinden kan vara på väg att vända.
- Vi har blivit kontaktade av aktörer som lämnat Växjö city och som nu vill återetablera sig här. De vill inleda förhandlingar med oss om lokaler, men nu har vi ju inget som är ledigt.
- Pendeln har svängt en del, men det tar tid. För det är en osäker konjunktur, men min känsla är att det går åt rätt håll för Växjö city som en levande handelsplats, säger Jakob Johansson.hans nilsson