VÄXJÖ 2024-3-22 KL. 19:35

Torghandeln vaknar till liv efter vintern

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Torghandeln i Växjö börjar vakna till liv nu till påsk efter en lång vinter. Några torghandlare har varit på plats varje onsdag och lördag hela vintern.
Stefan Talarczyk, som säljer blommor, är en av dem.
- Växjö är en bra stad att sälja blommor i, här har vi många snälla kunder, förklarar han.

Torghandeln vaknar till liv efter vintern
Stefan Talarczyk är på torget i Växjö varje onsdag och lördag hela året och säljer blommor. - Jag har sålt blommor på torget i Växjö 14 år. Vi säljer så bra här, förklarar han. Foto: Hans Nilsson


Det är ganska ödsligt på Stortorget i Växjö en onsdag lite innan påsk. Torghandeln har inte riktigt kommit igång än.
Efter jul och nyår brukar det bara vara några få torghandlare på Stortorget i Växjö som håller ställningarna.

Det berättar Azra Kljajic som säljer fisk på torget. Hon driver Alvestaföretaget EK Fisk tillsammans med sin man Elvedin Kljajic. Han började sälja fisk på torget i Växjö för runt 16 år sedan.
- Det är vi och två blomsterhandlare och de som säljer ostmackor som brukar vara kvar efter nyår. Så fort det blir lite varmare i april så kommer det fler torghandlare och mer kunder, säger Azra Kljajic.

Stefan Talarczyk och hans fru Ursula från Åryd utanför Karlshamn i Blekinge är på torget i Växjö varje onsdag och lördag hela året och säljer blommor.

Efter att ha jobbat åt Blomstermera i flera år tog Stefan Talarczyk över företaget i Ronneby för fyra år sedan.
- Jag har sålt blommor på torget i Växjö 14 år. Vi säljer så bra här, det går mycket bättre här än i Karlshamn och Ronneby. Det är dyrare att stå på torget i Karlshamn än i Växjö också, förklarar Stefan Talarczyk.
Nu till påsk säljer han mycket påskliljor, men även en hel del våreld, orkidéer och penséer. Det är en strid ström av kunder och det bildas till och med en kö till kassan.

Eva Danielsson är en av deras kunder. Hon handlar ofta blommor av Stefan Talarczyk.
- Han är ju här hela året och säljer och han har ett stort utbud av fina blommor. För mig är torghandeln en trevlig tradition, det är en mötesplats där man träffar folk, säger Eva Danielsson.

Anna Odén som har gårdsbutikägare Il Forcone i Odenslanda stod på andra sidan torget och sålde italienska varor. Bland annat fikonmarmelad, olivolja, bönor, linser, mjöl och tryffel.
- Jag brukar stå här på torgdagar från våren till oktober. Det är en bra möjlighet för mig att berätta om mina produkter. Torghandel är viktigt, en stad tjänar på att ha en väl fungerande torghandel, säger Anna Odén.

Att det är viktigt för Växjö att ha torghandel håller Azra Kljajic på EK Fisk med om.
- Det är en tradition, men om inte folk kommer hit och handlar så blir det ingen torghandel. Jag tycker att det har blivit färre kunder, jag hoppas att folk vill stötta de lokala företagen, säger Azra Kljajic.

Fisken och skaldjuren som Azra Kljajic och hennes man säljer kommer från hamnen i Göteborg. Nu till påsk säljer de extra mycket lax.
- Vi ringer och beställer i hamnen, sedan har vi ett samarbete med ett åkeri i Alvesta som åker till Göteborg. De levererar fisken till oss, berättar hon.


hans nilsson


- Så fort det blir lite varmare i april så kommer det fler torghandlare och mer kunder, säger Azra Kljajic på EK Fisk. Foto: Hans Nilsson- En stad tjänar på att ha en väl fungerande torghandel, säger Anna Odén, som har gårdsbutikägare Il Forcone i Odenslanda. Foto: Hans Nilsson