VÄXJÖ 2023-3-3 KL. 18:08

Tonårspojkar i kriminellt nätverk rånade och misshandlade man i lägenhet i Araby

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Sex pojkar i 15-19-årsåldern i ett kriminellt nätverk i Växjö trängde sig in i en lägenhet hos en man på Araby i november 2022 och stal saker och misshandlade honom med sparkar och slag på kroppen och i huvudet och hotade att döda honom om han inte gick med i deras kriminella nätverk.
Tre av dem åtalas för rån, en för medhjälp till rån och tre för ringa narkotikabrott. Rättegången ska ha inletts den 1 mars och planeras den 7 och 9 mars i Växjö tingsrätt.

Tonårspojkar i kriminellt nätverk rånade och misshandlade man i lägenhet i Araby
Våldet mannen utsattes för orsakade sårskada, hjärnskakning, svullnad och smärta. Sex tonårspojkar slog mannen i ansiktet och huvudet, sparkade honom i magen, i huvudet och brände honom med en cigarett. Foto: Bild från förundersökningspårotokollet


Två av pojkarna är medborgare i Somalia och en av dem är medborgare i Marocko. Men de bor i Växjö.
Den 12 november 2022 tog sig de sex tonårspojkarna tillsammans med andra okända personer in i en lägenhet på Araby och gav sig på mannen som bor där och utsatte honom för våld.
De kom in i lägenheten genom en av dem förmådde mannen som bor i lägenheten att öppna dörren så att de andra gärningsmännen kunde tränga in i hans bostad och uppehålla sig där under rånet och misshandeln.

Pojkarna slog mannen i ansiktet och huvudet med knytnävsslag, sparkade honom på höger sida av magen och i huvudet och på benen, spottade på honom och brände honom med en cigarett på höger axel.
Våldet orsakade blodvite, sårskada, hjärnskakning, svullnad och smärta hos mannen. På akuten konstaterade man också vid undersökningen att han hade fått en mindre svullnad i ansiktet och en diskret dämpning i höger lungfält. Blodprovet påvisade möjlig hjärnskada.
Mannen har berättat att han kände yrsel och smärta på vänster sida av huvudet, bröstryggen, höger sida av bröstkorgen, höger fot och höger handflata. Han ska även ha uppgett ömhet vid undersökning av höger sida av nacken, höger sida av bröstkorgen, bröstryggen och under vänster revbensbåge.
De hotade också att döda honom om han inte anslöt sig till deras kriminella nätverk, gav dem tillgång till sin lägenhet, tillät att en person bosatte sig hos honom i lägenheten och lämnade ifrån sig halva sin lön varje månad.

Mannen i lägenheten kände att hoten var på riktigt och innebar en direkt fara för honom.
De sex tonårspojkarna stal dessutom mobiltelefon, airpods, nycklar och jacka till ett okänt värde från mannnen i lägenheten.
Polisen lyckades gripa alla sex pojkarna ganska snart. Två greps på Shill Dalbo.
Den yngste av pojkarna är 16 år nu men var bara 15 år vid brottet. Han är medborgare i Somalia och tidigare dömd för misshandel, ringa brott i Sverige. I det här fallet greps han den 13 november 2022, anhölls samma dag och frigavs den 16 november.
En av 19-åringarna i detta gäng är medborgare i Marocko. Han greps den 13 november, anhölls samma dag och häktades den 16 november.

Den andre 19-åringen är medborgare i Somalia. Han anhålls i sin frånvaro den 12 november 2022, greps den 6 januari 2023 och häktades den 9 januari.
När det gäller den tredje 19-åringen är han häktad i ett annat mål. En 18-åring i detta gäng är medborgare i Somalia. Han greps den 13 novembr, anshölls samma dag och häktades den 16 november.
Den fjärde 19-åringen anhölls den 13 november och frigavs den 14 november.
Nu åtalas alla dessa sex tonåringar vid åklagarkammaren i Växjö. För tre av dem gäller åtalet rån, en för medhjälp till rån och tre för ringa narkotikabrott.
Två av dem använde nämligen tramadol och hasch eller cannabispreparat, som är narkotika någon gång mellan den 6 november 2022 och den 13 november 2022. En av dem använde hasch eller cannabispreparat, som är narkotika, under samma period.

Alla tonårspojkarna förnekar brott. Men den finns en mycket omfattande bevisning mot pojkarna i åtalet.
Bland annat förhör med en polisassistent och en polis om deras iakttagelser och kontakt med målsäganden. Man har händelserapport och larmsamtal för att bevisa omständigheterna vid rånet.
Uppgifter från SOS Alarm för att bevisa från vilket telefonnummer målsäganden ringde larmsamtal. Polisens PM för att bevisa att de misstänkta ingår i ett kriminellt nätverk.
Fotografi för att bevisa utseende på jacka som stals. Rättsmedicinskt yttrande, fotografier och journalanteckningar för att bevisa målsägandens skador. Det finns fingeravtryck och DNA-spår som anträffats på burk och flaska och cigarettfimpar, portionssnus och sparkcykel som gärningsmännen lämnade kvar i lägenheten för att identifiera dem.

Polisens PM för att bevisa att en av dem observerades på Shill Dalbo när två av de övriga gärningsmän greps. Telefongranskning för att bevisa att telefon som anträffades tillhör målsäganden och var den har befunnit sig efter rånet.


hans nilsson