VÄXJÖ 2024-2-19 KL. 09:00

Syster Sol gör Kafé de luxe stolta

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Syster Sol är drottningen av dancehall i Sverige - fredagen den 23 februari kommer hon till Växjö för att göra en konsert på Kafé de luxe. Hon är ute på “Så nice tour”. På Kafé de luxe är man mycket stolt över att ha fått ett av bara fem datum på Sverigeturnén för hennes första nya skiva på sex år, ”Över broarna”.

Syster Sol gör Kafé de luxe stolta
Efter över tio år är Syster Sol redo att släppa eget material igen under våren 2024 och ge sig ut på klubbturné. Den 23 februari uppträder hon i Växjö på Kafé de luxe. Foto: Anna Lewenhaupt


Syster Sol heter egentligen Isabel Sandblom och hon fyllde nyligen 41 år. Hon har sedan debuten för runt 15 år sedan rört sig musikaliskt inom subgenren conscious dancehall, roots and culture - med moderna jamaicanska dancehallrytmer och samhällskritisk lyrik i högt tempo.

Syster Sol är en av få kvinnliga soloartister i reggaevärlden som skriver sina egna låtar. Hon kör ofta med både sång och toasting/rap i en och samma låt, i en tradition som går tillbaka till Big Youth i det tidiga 1970-talet. Mer än någon annan i genren i Sverige har hon gjort avtryck på musikscenen med sin unika fusion av västindiska influenser.
Syster Sol släppte tre album från 2009 till 2013: Dömd att bli bedömd, Kichinga! och Mellan raderna. Nu efter över tio år är hon redo att släppa eget material igen under våren 2024 och ge sig ut på klubbturné. Med sig på scen har hon bland annat Partillo, Soleil Camara och Delphi.

När turnén utannonserades berättade Syster Sol lite om vad som väntade publiken:
“Det blir kamp och kärlek inbäddat i bas och baktakt med massa bra vibbar på toppen. Mitt mission med denna turné är att få varenda en i publiken att känna sig uppladdade, med bra energi och ny kraft att ta sig an denna utmanade tid vi lever i. Känner mig rätt säker på att jag och mitt folk kommer lyckas. Musik är healing och vi kommer för att kanalisera den.”

På Kafé de luxe väntar man mycket flk på Syster Sol och att hela Gillestugan kommer att gunga. Man rekommenderar folk att köpa biljetter i god tid eftersom det spås bli en väldigt speciell kväll.
Efter Syster Sols konsert fortsätter kvällen på temat med en karibisk helkväll mitt i vinternatten och med passande DJ på nattklubben.


hans nilsson