VÄXJÖ 2023-3-17 KL. 09:00

Sveriges bäste ståuppkomiker fick taket att lyfta på teatern

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Ståuppkomikern Fredrik Andersson är den nödvändiga kontrasten till Magnus Betnér och Henrik Schyffert. Troligen är han en reaktion på den typen av ståuppare. I måndags kväll skämtade Fredrik Andersson inför en jublande publik Växjö Teater om sånt som andra komiker aldrig skulle våga skoja om. Som samer till exempel.

Sveriges bäste ståuppkomiker fick taket att lyfta på teatern
I måndags fick ståuppkomikern Fredrik Andersson publiken på Växjö Teater att skratta så att taket i den gamla teatern höll på att lyfta. Foto: Hans Nilsson


- Jag klarar inte mer, utbrast en kvinna i bänkraden bakom mig på Växjö Teater i måndags på Fredrik Anderssons ståupp-show.

När jag vände mig om såg jag hur hon höll händerna för sitt ansikte samtidigt som hon vek sig av skratt.
Ståuppkomikern Fredrik Andersson firar stora triumfer just nu runtom i landet på sin turné där han besöker ett 40-tal platser.
Han är inte bara i Stockholm, Göteborg och Malmö och medelstora städer som Växjö, han hamnar även på platser som Ljungby, Laholm och Gislaved och på många ställen är det utsålt.
I måndags var det näst intill fullsatt på Växjö Teater. Fredrik Andersson är väldigt het just nu, helt enkelt.

Det finns uppenbarligen en stor publik som vill ha något annat än Jonas Gardell eller Magnus Betnér när de ska gå på standup. För med Fredrik Andersson får man verkligen något helt annat.
Visst kör han de obligatoriska sexskämten. Det verkar nästan finnas en lag som säger att alla ståuppare måste göra det.
Men framförallt är Fredrik Andersson väldigt icke-PK och långt ifrån den rätta värdegrund som den svenska staten rekommenderar.
Den publik som älskar Henrik Schyffert eller Jonas Gardell, till exempel, skulle nog bli förskräckt och lämna salongen ganska snart med Fredrik Andersson på scenen som ståuppkomiker.

Att Fredrik Andersson nu ger ut en bok med titeln ”Politiskt Korrekta Alla Barnen - 100 tillrättalagda skämt för en medveten generation” säger allt. Han drog några av de skämten på Växjö Teater och publiken skrattade så att taket i den gamla teatern höll på att lyfta.
Fredrik Andersson kan skämta hejvilt om samer och covid, exempelvis. Får man det?
Ja, man får väl skämta om vad som helst i stort sett. Bara man gör det på rätt sätt och med finess. Vilket Fredrik Andersson klarar hela tiden, mycket vare sin perfekta tajming och sitt charmiga leende. Han skämtar om allt och alla och även om sig själv.

Det är befriande att uppleva Fredrik Anderssons ståuppkomik, nästan som en rening för själen i ett samhälle där så mycket varit så ängsligt i flera år.
Den publik som bänkade sig på Växjö Teater visste precis vad den skulle få - och det fick den med råge under nära en och en halv timme med Sveriges bäste ståuppkomiker.

Hans nilsson