VÄXJÖ 2024-3-19 KL. 15:05

Stor succé för ”Historien om Småland” - extra föreställningar sätts in

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Föreläsningarna om Smålands historia på Utvandrarnas Museum i Växjö är en jättesuccé. Flera har blivit utsålda och nu ordnar Kulturparken Småland extrainsatta föreläsningar.
- Det här trumfar allt när det gäller publiktillströmning på föreläsningar under mina tio år här, säger Petter Ericsson, chef på Kulturparken Småland.

Stor succé för ”Historien om Småland” - extra föreställningar sätts in
- Det är första gången jag har fått sätta in extra föreställningar, det är roligt för oss och det är ju roligt för föreläsarna också, säger Petter Ericsson, chef på Kulturparken Småland. Foto: Hans Nilsson


Det verkar vara stekhett med lokalhistoria i Växjö just nu. På Kulturparken Småland har man samlat några av Kronobergs läns främsta lokalhistoriker till föreläsningsserien ”Historien om Småland” - och de två första föreläsningarna i Atriumsalen på Utvandrarnas hus blev snabbt utsålda.

Det var fullsatt den 29 februari när föreläsningsserien inleddes med invigning av landshövding Maria Arnholm. Då var det arkeologen Åsa Alering som gjorde ett nedslag i Smålands stenålder, bronsålder och järnålder.

Även föreläsningen ”Från Sigfrid till Dacke” den 13 mars med historikern och författaren Olle Larsson var utsåld lång tid i förväg. Med tanke på det stora intresset sattes därför en extra föreställning in med Olle Larsson den 14 mars.
Petter Ericsson, som är enhetschef för program och kommunikation på Kulturparken Småland, är smått förbluffad. Han har inte varit med om något liknande förut på Kulturparken Småland.
- Det är första gången jag har fått sätta in extra föreställningar. Några av föreställningarna har ju till och med sålt slut tidigt. Det är roligt för oss och det är ju roligt för föreläsarna också, säger Petter Ericsson.

Frågan är hur man förklarar det stora intresset för lokal historia i Växjö.
- Vi har nog haft draghjälp av TV-serien ”Historien om Sverige” på SVT. Sedan tror jag alltid att det har funnits ett stort intresse för lokal historia i Växjö, men nu har vi paketerat det på ett sätt som vi inte har gjort förut, förklarar Petter Ericsson.
- Många längtar nog också efter något som är på riktigt, så att säga. Man upplever kanske att det är mycket i vår tid som är ytligt på sociala medier bland annat, och då blir lokal historia något som känns mer på riktigt.

Petter Ericsson påpekar att Kulturparkens originaluppdrag är att berätta om den lokala historien. Då blir Olle Larsson, Håkan Nordmark och Lennart Johansson självklara som föreläsare i den här serien.
- Vi har duktiga historiker här i Småland, de kan inte bara den regionala historien utan de har också gjort en poäng av att historien utspelar sig lokalt, säger Petter Ericsson.

De här historikerna förvaltar dessutom arvet efter Växjös store lokalhistoriker Lars-Olof Larsson, tycker Petter Ericsson.

Lars-Olof Larsson var professor och historiker och en av landets främsta kännare av medeltidens och Vasatidens historia. Han skrev mycket om småländsk historia och var verksam vid Lunds universitet 1964-1970 och på Högskolan i Växjö 1970-94, fram till sin pensionering 1995. Lars-Olof Larsson gick bort 2020.
- Alla tre har fått sin utbildning i historia under Lars-Olof Larsson. Så den här föreläsningsserien blir som en liten hyllning till Lars-Olof Larsson postumt, säger Petter Ericsson.


hans nilsson


Håkan Nordmark, historiker. Foto: PressbildOlle Larsson, historiker och författare. Foto: Pressbild


Resterande föreläsningar om "Historien om Småland"
3/4 kl. 15 Historien om Småland del 3 – Kronoberg under stormaktstid "Extra föreställning"
Föreläsare: Håkan Nordmark, historiker.
3/4 kl. 18 Historien om Småland del 3 – Kronoberg under stormaktstid Utsåld!
Föreläsare: Håkan Nordmark, historiker.
25/4 kl. 15 Historien om Sverige del 4 - 1700-tal "Extra föreställning"
Föreläsare: Ida Andersen, författare.
25/4 kl. 18 Historien om Sverige del 4 - 1700-tal
Föreläsare: Ida Andersen, författare.
2/5 kl. 15 Historien om Småland del 5 – från industrialisering till mellankrigstid "Extra föreställning"
Föreläsare: Lennart Johansson, docent i historia och länsmuseichef.
2/5 kl. 18 Historien om Småland del 5 – från industrialisering till mellankrigstid