VÄXJÖ 2024-4-26 KL. 18:10

Stor ökning av anställda i Region Kronoberg som forskar

Av Hans Nilsson

KRONOBERG. Tack vare en rejäl satsning har antalet anställda i Region Kronoberg som disputerat ökat med 50 procent sedan 2017.- Det här är en viktig faktor för att vi ska kunna erbjuda en vård i framkant, säger Ewa Ekman, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

Stor ökning av anställda i Region Kronoberg som forskar
Carina Elmqvist är professor och forskningschef i Region Kronoberg. Foto: Pressbild, Region Kronoberg


Varje år ställer Region Kronoberg samman ett bokslut över forskningen i regionen.
Sedan starten 2017 har en stark utveckling skett. Målet var att stärka forskningskulturen och ligga på rikssnittet i antalet disputerade per 100 000 invånare.

Carina Elmqvist är professor och forskningschef i Region Kronoberg. Hon beskriver arbetet med att få fler att forska:
- Vi har sedan 2017 år erbjudit mer medel till doktorander, ökat möjligheten att kombinera kliniskt och akademiskt arbete och stärkt arbetet med att behålla och använda den forskningskompetens som finns i verksamheten.
Arbetet har gett resultat: 2023 fanns 80 disputerade medarbetare i regionen, en ökning med 50 procent på bara sex år.
- Glädjande kan vi se att vi har disputerade i 13 olika professioner, allt från läkare och sjuksköterskor till miljösamordnare och fysiker.
- Det finns forskande medarbetare i flera av regionens verksamhetsområden, men vi vill att det ska bli ännu fler, säger Carina Elmqvist.

Ewa Ekman, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg, påpekar att forskningsmeriterade anställda är viktigt för regionen.
Nu tar Region Kronoberg ytterligare steg för att öka forskningen i alla områden man har verksamhet.
Man gör det med en uppdaterad forskningsplan där forskning integreras i alla verksamhetsområden.

En stor ökning av inhämtade externa forskningsmedel skedde 2023 till regionanslutna forskare. Det handlar om totalt runt 88 miljoner kronor 2023 jämfört med 66 miljoner 2022.



hans nilsson