VÄXJÖ 2022-9-8 KL. 19:00

Späckat program på MAT2022 - ”Det här är ett kunskapsevent”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. MAT2022 har två nya eventkoordinatorer som fått i uppdrag att sätta Kronoberg och Småland på kartan för matproduktion och mathantverk och att skapa en mötesplats för närproducerad och hållbar mat.
- Det är ett späckat scenprogram med intressanta föreläsare och kockar och med gräddan av de som är duktiga på ovanliga områden inom mat, säger eventkoordinatorerna Robert Andersson och Carolin Hedman.

Späckat program på MAT2022 - ”Det här är ett kunskapsevent”
Eventkoordinatorerna på MAT2022 är Robert Andersson och Carolin Hedman. - På MAT2022 får man upp ögonen för matsvinnet, och man kan få veta hur barn kan äta bättre mat och mer hållbart, förklarar Robert Andersson. Foto: Pressbild

Den 9-18 september är det åter dags för MAT2022.
Mat är ett ämne som känns laddat med tanke på de ökade matpriser i affärerna och elpriser som skjuter i höjden.
I år tar dessutom matsvinnet stor plats i MAT2022 i Konserthusparken. Där kommer det handla om matsvinn i och med Växjö kommuns restaurang Rädda Råvaran, som håller öppet 9–10 september. I restaurangen kommer det gå att beställa både vardagsmat och fine dining. Intäkterna går oavkortat till välgörenhet.
- MAT2022 är ett kunskapsevent, här får man upp ögonen för matsvinnet, till exempel, och man kan få veta hur barn kan äta bättre mat och mer hållbart, förklarar Robert Andersson.
- Mat berör oss alla så fundamentalt. På MAT2022 kan man bland annat lära sig hur man lyckas laga mat billigt och ta tillvara på råvarorna, lägger Carolin Hedman till.
MAT2022 under fredagen den 9 september och lördagen den 10 september är i Konserthuset där det blir ett 60-tal seminarier och workshops och i Konserthusparken med flera evenemang och i Residensets trädgård.

Den lokala MAT-marknaden med försäljningen sker på Teatertorget, som inte brukar vara med. Stortorget är inte med alls i år.
Årets MAT fortsätter efter den 9 och 10 september fram till den 18 september. Den populära MAT-rundan gör comeback i år med producenter i nästan hela länet. Den 17–18 september kan man besöka ett 50-tal gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger.

Nytt för i år är att det ordnas bussturer. Även UT o ÄT är tillbaka och har utökats och pågår hela veckan. Den går till länets restauranger, caféer och matkreatörer och bjuder på småländska matupplevelser.
Växjö kommun, Länsstyrelsen, Destination Småland och Region Kronoberg står bakom MAT2022.

hans nilsson

Programmet i MAT2022 består bland annat av:
• Restaurang Rädda Råvaran där kockar lagar både vardagsmat och fine dining av matsvinn från lokala butiker. Här finns bland annat stjärnkocken Klas Lindberg på plats.
• Tävlingen Årets Ekokock i Konserthuset
• Småland på en tallrik – vinnaren av Årets Mästerkock, Adam Thulin, skapar en rätt av småländska råvaror.
• Workshop med bagaren Sébastien Boudet.
• Seminarium om matlagning i händelse av kris med Niklas Kämpargård.
• Vildplockat med Niki Sjölund och Fermenterat med Surtanten Jenny Neikell.
• TV-kocken och matkreatören Lisa Lemke intervjuar och gör nedslag i olika delar av Konserthusparken.
• MAT-marknad på Teatertorget med mängder av småländska producenter med koppling till Redig Mat, Smålands Skafferi och REKO-ringen.