VÄXJÖ 2022-11-7 KL. 10:30

Som ett smörgåsbord med musik

Av Thomas Edgren

Som ett smörgåsbord, uppdukat med massor av musik från 1950- och 1960-talet. Så kan man summera showen Be bop a luba med Peter Jezewski och hans musiker som gästade Växjö igår.
Och efter en kväll med nära tre timmar av denna musik, känns det som mättheten efter ett julbord; som om man gott och väl kommer klarar sig ett år innan man åter blir hungrig på mer av denna genre.

Som ett smörgåsbord med musik
Peter Jezewski bjöd på en helkväll 50/60-tal på konserthuset. Foto: Thomas Edgren

Peter, som nu kör tionde året med showen Be bop a luba har en fantastisk röst som är klippt och skuren för denna typ av musik. Han ger även sina musiker och körtjejer många tillfällen att visa upp sig. Av bandets sju kompmusiker, får sex av dem sjunga rock- och pop i egna solonummer, och Peter Jezewski lämnar scenen gång på gång – kanske lite väl ofta och länge – under tiden. Även körtjejerna gör bra ifrån sig solo, som kopior på kvinnliga 50- och 60-talsidoler.

Låtarna blandas med Peters egna, några är nyskrivna, och många är från åren med Boppers. Som extra krydda blir det ett par låtar i duett med en av Elvis kusiner; Donna Presley, till exempel fina ”Let there be me”. Hon är aktuell med en ny bok om livet på Graceland och passar på att berätta några episoder från tiden där, men matchande foton på en bildskärm hade man gärna sett som komplement.

Som man kan tänka sig en söndagskväll och med en hög medelålder på publiken, infinner sig inte det där riktiga rockdraget. Men det är njutbart att bara sitta och lyssna i en sådan fin konsertlokal som Konserthuset är.
Några duetter med Donna Presley, en av Elvis kusiner, blev det. Foto: Thomas Edgren