VÄXJÖ 2023-3-9 KL. 10:35

Smålands Skafferi vann upphandling värd 70 miljoner

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Smålands Skafferi på Norremark i Växjö vann hela uppdraget i upphandlingen av tilldelningen av färskt kött och charkuteriprodukter till sju kommuner i Kronobergs län. Avtalstiden är på fyra år och värdet är 70 miljoner kronor.
- Det känns så häftigt när man tänker på alla i Kronoberg som varje dag kommer äta den mat vi har levererat, säger Oskar Jonsson, vd på Smålands Skafferi.

Smålands Skafferi vann upphandling värd 70 miljoner
Nyligen köpte han Stens Chark i Åseda och nu har Oskar Jonssons företag Smålands Skafferi vunnit upphandlingen i tilldelningen av färskt kött och charkuteriprodukter till alla kommuner i länet utom Tingsryd. Foto: Hans Nilsson


Oskar Jonsson, 32 år, blev utsedd till ”Årets Unga Företagare” i höstas på Näringslivsgalan i Växjö. Han startade grossistföretaget Smålands Skafferi för sju år sedan och det omsatte förra året 41 miljoner kronor och hade tio anställda.
Nu fortsätter framgångarna för Oskar Jonssons företag.
När Lokaltidningen intervjuade honom i november 2022 berättade han att hans mål är att öka omsättningen till 100 miljoner kronor och ha 20 anställda om fem till sju år.

Nyligen köpte Smålands Skafferi det anrika Stens Chark i Åseda med tre anställda. Det innebär att man nu har en egen produktionsanläggning i koncernen.
För bara någon vecka sedan blev det dessutom klart att Smålands Skafferi vann upphandlingen i tilldelningen som gjordes av Växjö kommun och som genomförs vart fjärde år.
Den innefattar leveranser av färskt kött och charkuteriprodukter till följande kommuner: Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Uppvidinge, Växjö och Älmhult. Alla kommuner i länet utom Tingsryd, med andra ord. Smålands Skafferi levererar sedan tidigare till offentlig verksamhet i Tingsryds kommun.
- Jag har ju lagt en plan att vi ska öka omsättningen till 100 miljoner kronor om året och ha 20 anställda om fem till sju år. Köpet av Stens Chark i Åseda och att vi vann upphandlingen ingår i strategin för att vi ska lyckas med det, förklarar Oskar Jonsson.

Avtalet är värt 70 miljoner kronor och är på upp till fyra år inklusive optioner. Det startar den 1 april 2023. Från och med då kommer alla barn och äldre och anställda i kommunerna få maten levererarad av Smålands Skafferi.
- Det här känns jättekul. Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att leverera våra produkter till merparten av länets offentliga verksamheter. Det är hårda krav på kommunen, det är ju skattebetalarnas pengar. Vi vann upphandlingen bland annat för att vi är flexibla och hade det mest fördelaktiga priset, säger Oskar Jonsson.
- Det här innebär att vi får en ökad försäljning och ytterligare stärker oss i Kronobergs län. Vi får en starkare och mer stabil grund att stå på i företaget, och kan planera och styra upp det bättre.

Uppdraget innebär också att Smålands Skafferi kommer att behöva rekrytera fler anställda både i Åseda och i Växjö. Det handlar om tre personer till att börja med, säger Oskar Jonsson. En på inköp och administration och en lagerarbetare på Smålands Skafferi i Växjö och en charkuteriarbetare i Åseda.
hans nilsson