VÄXJÖ 2022-9-19 KL. 10:00

Skogslyckan satsar på café för att skapa mötesplats

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 22 september öppnar Café Foajé i Skogslyckans församling i Växjö. Man kommer ha öppet varje torsdag från 10 till 12 och fungera som en mötesplats.
- Vi öppnar upp en plats för människor som vill ha social samvaro och som vill prata en stund i all enkelhet eller som bara vill ta en kopp kaffe, säger Elisabet Axén Henley, diakonkandidat, som ska sköta Café Foajé ihop med Gunilla Balutia, ideellt engagerad.

Skogslyckan satsar på café för att skapa mötesplats
Elisabet Axén Henley, diakonkandidat, ska sköta Café Foajé i Skogslyckans församling i Växjö ihop med Gunilla Balutia, ideellt engagerad.. Foto: Hans Nilsson

Café Foajé kommer inte vara ett kommersiellt café. Skogslyckans församling, där Svenska kyrkans Diakonicentrum är placerat på nedervåningen av huset, är inte ute efter att tjäna pengar.
En fika med kaffe och kaka eller bulle kommer kosta tio kronor som en symbolisk summa. Pengarna man får in går till välgörenhet.
En annan stor skillnad jämfört med ett vanligt café på stan är att det alltid kommer finnas en eller två personer, personal eller ideella, på plats i Café Foajé.
De ska se till att besökarna av Café Foajé blir sedda och att de får prata med någon som lyssnar.
- Det här ska bli en mötesplats dit man kan komma som man är. Om man vill prata med oss eller andra besökare går det bra. Men man kan komma hit och bara fika och inte prata med någon om man inte vill det. Det ska inte vara några krav här på hur man ska vara, förklarar Elisabet Axén Henley, diakonkandidat.
- Café Foajé ska vara en plats att mötas för människor. Det finns många ensamma människor i Växjö. Men alla är välkomna hit, säger Gunilla Balutia, som ska sköta caféet och prata med folk.
Elisabet Axén Henley är initiativtagare till Café Foajé. Det är bland annat hon och Gunilla Balutia som kommer att finnas på plats varje torsdag klockan 10 till 12 i Café Foajé, precis vid foajén till Skogslyckans församlingshem.
- Kyrkan har ett särskilt uppdrag att fånga upp människors behov och att finnas till för människor så att de kan ha ett gott liv. Här på Café Foajé kommer man att bli sedd av oss och man kan ju få nya vänner och skapa nya relationer här om man vill det, berättar Elisabet Axén Henley.
- Det här ska bli väldigt spännande och jätteroligt. Vi känner att vi kan göra skillnad, vi är på gång. Det är många som vill vara med och engagera sig i Skogslyckans församling nu, lägger hon till.


hans nilssonElisabet Axén Henley, diakonkandidat, till vänster, ska sköta Café Foajé i Skogslyckans församling i Växjö ihop med Gunilla Balutia, ideellt engagerad.. Foto: Hans NilssonElisabet Axén Henley, diakonkandidat, till vänster, ska sköta Café Foajé i Skogslyckans församling i Växjö ihop med Gunilla Balutia, ideellt engagerad.. Foto: Hans Nilsson