VÄXJÖ 2023-9-11 KL. 18:10

Sjuksköterskan Abir har öppnat skönhetssalong: ”Jag är glad och stolt”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. När Abir Tadares var 15 år och jobbade som diskare på restaurang drömde hon om att ha ett eget företag - 20 år senare har hon det. Den 1 augusti öppnade hon Klinik Vital i Växjö där hon erbjuder estetiska och medicinska injektionsbehandlingar.
- Ibland tänker jag: Är det här verkligen mitt? Jag är så glad och stolt över mig själv, säger Abir Tadares, sjuksköterska och certifierad injektionsbehandlare.

Sjuksköterskan Abir har öppnat skönhetssalong: ”Jag är glad och stolt”
Abir Tadares är sjuksköterska och certifierad injektionsbehandlare. - Jag älskar att träffa människor, och även om det är två helt olika världar så ger båda jobben mig väldigt mycket positivt fast på olika sätt, förklarar hon. Foto:Hans Nilsson


Abir Tadares i Växjö har många järn i elden nu.
Hon är mamma till tre barn, anställd sjuksköterska på särskilt boende i Växjö kommun men studerar just nu på heltid till distriktssköterska - och nu har hon dessutom precis startat eget företag.
- Jag har kämpat mycket i mitt liv, och jag är envis. Om jag vill något och bestämmer mig för det så finns det ingen återvändo, förklarar Abir Tarades.

Företaget hon startat är skönhetssalongen Klinik Vital på Norrgatan 13 i Växjö.
- Det har varit mycket att tänka och läsa på om innan jag startade. Man måste veta vad man håller på med, det är inte bara att tuta och köra när man startar företag. Men nu är det på plats och jag kan bygga upp verksamheten. Det börjar rulla på med kunder, det är jättekul, säger Abir Tarades.

Abir är certifierad injektionsbehandlare efter att ha gått injektionskurser hos RealKliniken i Stockholm. De bestod av grundkurs och avancerad kurs i botox och fillers.
På sin klinik erbjuder hon både estetiska och medicinska injektionsbehandlingar.
Hon tar emot kunder som exempelvis vill ha antirynkbehandlingar, förstora läpparna eller markera kindbenen med fillers.
- Jag har fokus på att resultatet ska se så naturligt ut som möjligt när jag gör fillersbehandling och jag utgår helt från vad kunden vill ha. Men jag börjar alltid med en kostnadsfri konsultation. Efter den får kunderna fundera i 48 timmar om de verkligen vill göra det, det är lag på det sedan 2021, förklarar Abir.

Kunderna är till största delen kvinnor i åldern 20 till 50 år. Hon utför inga injektionsbehandlingar på personer under 18 år.
Klinik Vital har en patientförsäkring, är registrerad hos IVO-inspektionen och har en medicinsk ansvarig läkare knuten till sig.
Abir har arbetat i tio år inom hälso- och sjukvården, först som undersköterska på sjukhuset och sedan som sjuksköterska på särskilt boende.

Man måste ju säga att det är en helt annan värld än en skönhetssalong.
- Jag älskar att träffa människor, och även om det är två helt olika världar så ger båda jobben mig väldigt mycket positivt fast på olika sätt, förklarar Abir.
- När jag hjälper gamla människor i vården känner jag en tacksamhet från dem. Här på kliniken hjälper jag kunderna att stärka sin självkänsla, och då får jag glada och nöjda kunder och känner att de är tacksamma.

Abir tycker att jobbet som sjuksköterska har gett henne otroligt mycket. Men vägen dit var inte sprikrak och innerst inne drömde hon redan som tonåring om att ha ett eget företag.
Hon började med att jobba som diskare på Restaurang Akropolis och Downtown i Växjö när hon var 15 år.
- Sedan blev jag servitris. Jag hoppade av gymnasiet där jag läste till undersköterska och jobbade på restaurang istället. Men jag tänkte hela tiden att jag ville bli egen företagare.
- När jag var 25 år läste jag till undersköterska och jobbade på hjärtavdelningen på sjukhuset. Jag trivdes väldigt bra med jobbet, så jag kände att jag ville fortsätta och bli sjuksköterska.

Abir läste till sjuksköterska på Linnéuniversitetet - och det är verkligen inget hon ångrar.
- Att få hjälpa andra människor har gjort att jag har utvecklats väldigt mycket de senaste åren. Jag har fått så mycket kunskap om livet och om mig själv, berättar Abir.
- Att få ta del av andras livsberättelser är intressant och givande. Det har gjort att jag fått en annan syn på samhället och mig själv. Jag förstår mer och värderar det liv jag har mer och känner en tacksamhet för det jag har.
hans nilsson


Abir Tadares har föverkligat en dröm och startat eget företag. - Jag är envis. Om jag vill något och bestämmer mig för det så finns det ingen återvändo, säger sjuksköterskan Abir Tadares som nu har öppnat skönhetssalong i Växjö. Foto:Hans NilssonPå sin klinik erbjuder Abir Tadares både estetiska och medicinska injektionsbehandlingar. Foto:Hans Nilsson