VÄXJÖ 2023-3-10 KL. 17:46

Sjuksköterska misshandlad på akuten - fängelsedom fastslagen av hovrätten

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En sjuksköterska blev misshandlad av en kvinnlig patient på akutmottagningen i Växjö.
Patienten dömdes till en månads fängelse och att betala skadestånd till sjuksköterskan men förnekar brott och yrkade på att bli frikänd. Hovrätten gör dock samma bedömning som tingsrätten både i påföljd och skadestånd. Tingsrättens domslut ändras inte.

Sjuksköterska misshandlad på akuten - fängelsedom fastslagen av hovrätten
Patienten slog sjuksköterskan med ett knytnävsslag rakt på munnen så att hon ramlade ner under datorbordet. Precis då kom vakten in i rummet och tog med sig patienten och tillkallade polisen. Foto: Hans Nilsson


Det här hände den 8 oktober 2021. En kvinna i 55-årsåldern från en ort i Växjö kommun ramlade ihop när hon skulle ta bussen.
Busschauffören ringde ambulansen. Kvinnan var chockad och panikslagen när hon kom till akuten på Centrallasarettet i Växjö. Hon säger att hon var rädd att hon skulle dö.

I undersökningsrummet skulle en sjuksköterska ta EKG och blodtryck på henne. Vad som händer sedan finns det olika berättelser om.
Sjuksköterskan hade tidigare på kvällen hört kvinnan inne på akuten eftersom hon var väldigt högljudd och hotfull.
En vakt hade pratat med henne och sett till att hon lämnade akuten, men efter någon timme var hon tillbaka och var högljudd igen och använde fula ord.
Sjuksköterskan fick inte tag på vakten, men hon ville ta hand om kvinnan så fort som möjligt på grund av hennes beteende.
Hon förklarade för henne att hon skulle ta kontroller och EKG. Om det såg bra ut skulle hon få gå därifrån.

De gick in på undersökningsrummet och kvinnan satt ner på britsen utan problem. När sjuksköterskan skulle sätta på blocktrycksmanschetten började kvinnan bli hotfull igen med fula kommentarer och svordomar och könsord, bland annat kallade hon sjuksköterskan för hora flera gånger.
Sjuksköterskan vet att hon inte får säga något sådan tillbaka till sin patient men det gjorde hon i det här fallet. Sköterskan sa något i stil med ”ja, men då är vi två horor här”.

Då exploderade kvinnan och slog sjuksköterskan med ett knytnävsslag rakt på munnen eller näsan och läpparna så att hon ramlade ner under datorbordet. Precis då kom vakten in i rummet och tog med sig patienten och tillkallade polisen.
Sjuksköterskan berättar att hon svarade som hon gjorde på grund av att hon har en gräns för vad hon kan tåla och ta emot.
Hon fick en fläskläpp på över- och underläppen av slaget. Det gjorde ont dagen efter och hon hade en svullnad i någon vecka.

Chocken över att bli slagen på sin arbetsplats var det värsta. Efter händelsen var hon sjukskriven 100 procent i två veckor, sedan 50 procent i en månad och därefter 75 procent i en månad.
Patienten har gjort gällande att hon slog sjuksköterskan för att försvara sig mot henne.
Tingsrätten anser att sjuksköterskans berättelse framstår som självupplevd, trovärdig och utan överdrifter. Hennes uppgifter stöds av de uppgifter som vakten har lämnat och hennes berättelse får också stöd av fotografiet på skadan.

Kvinnan dömdes till fängelse i en månad av Växjö tingsrätt. Detta med tanke på att misshandeln föregicks av viss provokation från målsäganden, enligt rätten.
Sjuksköterskan har begärt att kvinnan ska betala skadestånd med totalt 24 200 kronor. För kränkning med 10 000 kronor och för sveda och värk med 14 200 kronor.
Rätten pekar på att hon har utsatts för en allvarlig kränkning. Att den föregicks av viss provokation från hennes egen sida förändrar inte bedömningen. Man anser att det är försvårande att hon har utsatts för våld på sin arbetsplats i sitt arbete.
Kvinnan har yrkat att hovrätten ska frikänna henne eller bestämma en lindrigare påföljd än fängelse - och att hovrätten ska bestämma att hon inte ska vara skyldig att betala något skadestånd eller sänka skadeståndet.

Men hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten i val av påföljd med en månads fängelse och skadestånd. Man instämmer i att det är ställt bortom rimligt tvivel att kvinnan har gjort sig skyldig till misshandel. Tingsrättens domslut ändras därför inte.

Kvinnan finns i sex avsnitt i belastningsregistret. Hon har dömts för olaga hot, falskt larm vid elva tillfällen och hot mot tjänsteman till skyddstillsyn i juli 2018. Skyddstillsynen undanröjdes den 19 juni 2019 och påföljden dömes till fängelse en månad. Hon dömdes senast i april 2021 till dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

hans nilsson