VÄXJÖ 2024-6-21 KL. 21:00

Seephrae har sålt grönsaker på torget i 18 år

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. I 18 år har Seephrae Valfridsson stått på torget i Växjö och sålt grönsaker - och hon älskar det här jobbet.
- Det här är mitt drömjobb. Jag träffar mycket folk, och jag har ingen chef, säger Seephrae Valfridsson och ler världens lyckligaste leende.

Seephrae har sålt grönsaker på torget i 18 år
Seephrae Valfridsson älskar att vara torghandlare.. - Jag gillar att träffa folk och att prata. Här på torget i Växjö känner jag nästan alla som handlar av mig, jag har många stamkunder, berättar hon. Foto: Hans Nilsson


Seephrae Valfridsson kom till Sverige från Thailand för 23 år sedan och hamnade i Växjö tack vare kärleken till en svensk man.

För 18 år sedan, 2006, började hon sälja grönsaker på torget i Växjö. Det har hon fortsatt med sedan dess, år efter år. Varje onsdag och lördag. När hon inte säljer grönsaker på torget så städar hon på Södra Skogsägarna.
Sedan en månad står hon dessutom på torget i Sävsjö på fredagar och säljer - och hon gör det alltid med ett leende på läpparna.
- Jag trivs så bra med det här jobbet, jag gillar att prata mycket och att träffa folk. Här på torget i Växjö känner jag nästan alla som handlar av mig, jag har många stamkunder, berättar den snart 53-åriga Seephrae Valfridsson.

Att ha ett eget företag och att vara torghandlare har sina fördelar.
- Jag har ingen chef. Det är jag som är chefen. Jag kan bestämma själv om jag ska stå och prata med någon när jag jobbar och jag kan sätta priset själv. Det är skönt, förklarar hon

Seephrae Valfridsson säljer bland annat kantareller, Karljohanssvamp, tomater, morätter, blåbär, lingon, potatis, salladslök, dill, lök och honung.
- Jag plockar svampen och blåbären själv här i skogarna utanför Växjö, berättar hon.
Nu till midsommar har hon sålt mycket färskpotatis, tomater och dill. Dessutom binder hon midsommarkransar på beställning.

Förra året band hon, med viss hjälp, 300 midsommarkransar på beställning. När Lokaltidningen träffade henne lite mer än en vecka innan midsommar visste hon inte hur många midsommarkransar det skulle bli i år.
Men det är trots allt grönsakerna som är det viktigaste för henne.
- Det går ganska bra att sälja grönsaker på torget i Växjö, det som alltid säljer bra är tomaterna, säger Seephrae Valfridsson.hans nilsson


Seephrae Valfridsson säljer bland annat salladslök. Hon älskar att vara torghandlare.. - Jag gillar att träffa folk och att prata. Här på torget i Växjö känner jag nästan alla som handlar av mig, berättar hon. Foto: Hans Nilsson- Tomater säljer alltid bra, säger Seephrae Valfridsson. Foto: Hans Nilsson