VÄXJÖ 2024-5-13 KL. 14:30

SD i valet: ”Vi vill ha ett mer slimmat och mindre EU”

Av Hans Nilsson

LJUNGBY. Pär Augustsson i Ljungby står som nummer 27 på listan för Sverigedemokraterna i EU-valet.
- Det hade varit en fantastisk möjlighet att komma in i EU-parlamentet och skapa en konservativ majoritet, men min chans är mer eller mindre obefintlig, säger Pär Augustsson.

SD i valet: ”Vi vill ha ett mer slimmat och mindre EU”
Pär Augustsson från Ljungby kandiderar för Sverigedemokraterna i EU-valet på plats 27. Foto: Pressbild


Söndagen den 9 juni 2024 är det återigen EU-val i Sverige.
Pär Augustsson i Ljungby kandiderar för SD - det parti som har störst andel EU-skeptiska väljare i Sverige.
Mer än dubbelt så stor andel SD-väljare är emot EU jämfört med tvåan Vänsterpartiet, visar en ny mätning

Varför ska kronobergarna rösta i EU-valet egentligen?
- Det finns åtminstone två övergripande och viktiga anledningar att rösta i EU-valet. Dels den demokratiska utgångspunkten och dels maktdelningen. Det är viktigt om det ska vara en representativ demokrati att så många som möjligt röstar.
- Så jag uppmanar folk att gå och rösta. Det är lite av en skyldighet att sätta sig in i politik och rösta, slår Pär Augustsson fast.
- Vi överlämnar makten till EU som styr lagstiftningen hos oss. Det är en hisnande stor del av de lagar som stiftas i Sverige som har sin grund i EU-direktiv, runt 60-70 procent.

Varför ställer du upp i EU-valet?
- Jag ställer upp i EU-valet för att jag hoppas att jag kan komma in i EU-parlamentet så jag kan påverka politiken i den riktning som mitt parti vill.
- Vi hoppas på en konservativ majoritet i EU-parlamentet så att vi kan jobba för att få ett mer slimmat och mindre överstatligt EU, och med mer nationellt självstyre, klargör Pär Augustsson.
- SD-väljare har ju en negativ syn på EU överlag och en del vill att vi lämnar EU. Men jag har sällat mig till partiet i den här frågan så jag är inte direkt för Swexit. Det är en svår process att gå ur EU, det såg man ju på britterna.

Vilka är dina viktigaste frågor i EU-valet?
- Att EU ska bestämma mindre och att svenskarna ska bestämma mer. Vår politik ska framförallt bestämmas i Sverige. Det är en väldigt stor fråga för SD och för mig, förklarar Pär Augustsson.
- Men i frågor som rör frihandel, fiskekvoterna i haven och kampen mot den gränslösa brottsligheten kan det vara bra att EU tar beslut som berör alla EU-länder.
Invandringen är SD:s stora fråga annars - men du nämner inte det?
- Det känns så självklart för SD, alla vet vad vi tycker. Så jag brukar inte ta upp det. För jag vill visa att SD har andra politiska frågor än migration och integration, säger Pär Augustsson.
- Men det är en viktig fråga och jag tycker att det dessutom är en nationell fråga i första hand. De enskilda länderna i EU ska bestämma själva om de ska ta emot invandrare.

Vad är bra och dåligt med EU?
- Vad som är dåligt med EU är enkelt att svara på. EU har blivit en stor maktkoloss som tar beslut i alldeles för många frågor som medlemsländerna kan ta beslut i själva.
- Det som är bra med EU är den fria rörligheten mellan medlemsländerna.
- Men det finns också risker med den fria rörligheten. Den kan utnyttjas av kriminella, av stöldligor och migranter och missbrukas av asylsökande, säger Pär Augustsson.

hans nilsson

Namn: Pär Augustsson
Parti: Sverigedemokraterna
Plats på EU-vallistan: 27
Ålder: 27 år
Ort: Marsjö i Ljungby kommun
Yrke: Industriarbetare på Electrolux Professional i Ljungby
Uppdrag: Ordförande i Sverigedemokraterna i Ljungby, ledamot i kommunfullmäktige, miljö- och byggnadsnämnden och Ljungby Energi, ersättare i kommunstyrelsen, nämndeman i Växjö tingsrätt