VÄXJÖ 2024-2-5 KL. 19:22

”Sämre utbud av kultur för kronobergarna är att vänta”

Av Hans Nilsson

KRONOBERG. Region Kronoberg hade hoppats på en uppräkning av statsbidragen från regeringen till kulturen med 600 000 kronor - men man fick nöja sig med 350 00 kronor.
- Det här kommer leda till ett sämre utbud av kultur för kronobergarna, befarar Lavinia Strömberg (S), andra vice ordförande i kulturnämnden i Region Kronoberg.

”Sämre utbud av kultur för kronobergarna är att vänta”
Lavinia Strömberg, andra vice ordförande i kulturnämnden, Region Kronoberg (S). Foto: Pressbild


Politiker i Socialdemokraterna i sex regioner reagerade på regeringens kulturbudget och Moderaternas kulturminister Parisa Liljestrands besked om ”tuffa prioriteringar”.

Från 2024 tar regeringen bort uppräkningen för ökade pris- och lönekostnader i kulturanslagen till regional kultur. Anslaget från staten till regional kultur blir en förhandling i budgetarbetet varje enskilt år.
S-politikerna är oroliga för att effekten av Parisa Liljestrands kulturpolitik kommer att märkas redan i år med museer och konsthallar som tvingas till fler stängda dagar och teatrar som ger färre föreställningar.

De skrev ett debattinlägg om detta som blev publicerat i Aftonbladet. En av undertecknarna är Lavinia Strömberg i Socialdemokraterna i Region Kronoberg som sitter som andra vice ordförande i kulturnämnden.
Hon konstaterar att kulturen i Region Kronoberg fick drygt 39 miljoner kronor i statsbidrag av regeringen för 2024.
- Vi äskade en uppräkning med 1, 7 procent av kulturbidraget, men det blev inte så mycket som vi hade hoppats på. Vi fick en uppräkning med 0, 9 procent, förklarar Lavinia Strömberg.
- Det är klart att det kommer märkas när regeringen inte räknar upp de statliga bidragen. För kulturen i regionen kan det innebära färre föreställningar på teatrarna, färre konserter, högre biljettpriser, sämre öppettider på muséerna eller inga pengar till projekt som ligger utanför den ordinarie verksamheten.
- Regeringen vill att kulturen står på egna ben och bär de ökade kostnaderna genom att få intäkter på annat sätt, till exempel med privata sponsorer. Men om man ska ha privata sponsorer är det ju risk att den konstnärliga friheten påverkas, säger Lavinia Strömberg.
hans nilsson