VÄXJÖ 2022-7-23 KL. 17:00

Rottnescouter åker snart till Sveriges största ungdomsläger

Av Thomas Edgren

ROTTNE.Efter flera år av planering är det dags för scouternas stora traditionella läger Jamboree, i år 30 juli – 6 augusti. 11 000 deltagare från 400 scoutkårer runt om i Sverige, kommer tillsammans med internationella gäster att samlas i Norra Åsum utanför Kristianstad för att uppleva äventyr och lära känna nya vänner.

Rottnescouter åker snart till Sveriges största ungdomsläger
Jamborre 22 blir en stor mötesplats för scouter från alla håll och kanter. Foto: Magnus Fröderberg.

Jamboree22 är den stora mötesplatsen i landet för unga scouter 10 - 18 år. Utöver äventyr, och lek kommer samhällsfrågor som demokrati, fred och klimat att diskuteras.

Årets tema är ”Drömmen om en hållbar värld”. Scouternas stora jamboree arrangeras normalt var fjärde år, och årets jamboree var planerad till sommaren 2021, men fick skjutas upp som en följd av pandemin.
- Det blir en oerhört häftig upplevelse att få delta i en jamboree, och för många är lägerupplevelsen starten på ett fortsatt samhällsengagemang, säger Elin Jungevi, Jamboreechef.
- Våra unga scouter kommer att träffa ungdomar från hela landet och skaffa sig vänner för livet.

En av de scoutkårer som kommer att åka är Rottne Scoutkår som har sina lokaler i Vartorp. En förening som haft ett bra tillskott i medlemsantalet under pandemin. Nu åker ett antal scouter mellan 11 och 15 år till Norra Åsum.
- Under pandemin var det inte så mycket att göra för de unga här i samhället. De flesta föreningar fick ställa in sina aktiviteter. Men då vi vistas mycket ute i naturen med våra aktiviteter, valde vi att fortsätta med möten varannan vecka och det fungerade bra; vi fick en hel del nya medlemmar, konstaterar Jonas Adolfsson stolt.
Föreningen stod tidigare liksom många föreningar inför svårigheten att få ihop både ledare och aktiva, och riskerade nedläggning. Men så gjordes en nystart 2017 och den anrika scoutkåren (1941) lyckades upprätthållas och nya samhällsmedborgare engagerades till att både hjälpa till som ledare och ta med sina egna barn.
- Det är en del av poängen med scoutlivet; att man kan lära sig saker tillsammans med sina barn.
Scoutkåren har växt igen och idag har klubben runt 150 medlemmar.
- Under covid höll vi egna läger av det mindre slaget, så Jamboree 22 blir det största lägret för oss sedan nystarten, förklarar Jonas Adolfsson, en av 15 ledare och har varit scout sedan 1981.

Hur har ni förberett er?
- Vi kommer att bo i en lägerby ihop med en scoutkår från Sulzbach, Hessen i Tyskland. Det blir spännande och kanske lite nervöst, tycker våra scouter. Vi har övat mycket på att alla ska ta ansvar och hålla koll på både sina egna och kårens gemensamma saker. Vi ska bo i tält och tillsammans bygga och surra bord och stolar av rep och slanor. Alla skall ha möjlighet att vara med och laga mat, diska och sköta annat i lägret, sammanfattar Jonas.
- Så har vi fått reda på att det ska organiseras programpass på förmiddagarna med funktionärer och att det blir individuella aktiviteter på eftermiddagarna
.
"Under pandemin var det inte så mycket att göra för de unga här i samhället, men vi fick fler medlemmar då", säger Jonas Adolfsson. Foto: Privat.Att samlas vid lägerelden är en del av Rottnescouternas scoutliv. Foto: Jonas Adolfsson.