VÄXJÖ 2024-1-26 KL. 15:10

Regionen går minus efter slopad satsning på nytt sjukhus

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Region Kronberg hade haft plusresultat 2023 - men den slopade satsningen på ett nytt sjukhus i Räppe innebar 165 miljoner kronor mindre i kassan och ett minusresultat för regionen.
Det nya sjukhuset i Räppe beräknades kosta runt 9 miljarder att bygga. Men på grund av inflationen pekade den sista prognosen på att det skulle landa på 10,3 miljarder kronor.

Regionen går minus efter slopad satsning på nytt sjukhus
Så här var det tänkt att det nya sjukhuset i Räppe skulle ha sett ut.. Men det.blev inget bygge. Bild: Arkitema/LINK Arkitektur


En sådan kostnad riskerade regionens verksamhet och det var helt uteslutet. I stället kommer det befintliga lasarettet i Växjö renoveras.
Det konstaterade Mikael Johansson, (M), regionstyrelsens ordförande och Henrietta Modig Serrate (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen, i somras.

Men sjukhusplanerna hade då redan kostat Region Kronoberg 250 miljoner kronor - förutom köpet av marken i Räppe som gick på 118 miljoner kronor.
Kostnaderna har fortsatt att ticka på, uppger SVT Nyheter Småland. Efter att alla konsultuppdrag avslutats hösten 2023 landade notan på totalt 436 miljoner kronor.

Avvecklingen av projektet har också gjort att budgetposter som annars hade varit investeringar i stället hamnade på kostnadssidan.
På grund av detta har regionen fått extra kostnader på 165 miljoner kronor för 2023, enligt det preliminära resultatet.

Region Kronoberg har därför nu ett preliminärt underskott för 2023 på 146 miljoner kronor. Man hade alltså gått plus om det inte hade varit för sjukhusplanerna.
Region Kronoberg står nu med anledning av hög inflation och lågkonjunktur inför ett par tuffa år rent ekonomiskt, enligt regiondirektör Martin Myrskog.
- I stort sett alla regioner i Sverige gör stora underskott. Så även vi, även om vi har ett förhållandevis gynnsamt läge när vi jämför oss med andra regioner, säger Martin Myrskog.


hans nilsson